Προειδοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον τους επενδυτές να προετοιμαστούν για οικονομικό «τυφώνα», καθώς η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου συνδυασμό προκλήσεων, μεταξύ των οποίων πιο αυστηρή νομισματική πολιτική και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ο τυφώνας έχει ήδη ξεκινήσει και βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν γνωρίζουμε ακόμη εάν θα είναι περιορισμένης εμβέλειας ή εάν θα εξελιχθεί σε μία υπερθύελλα τύπου Σάντι. Γι’ αυτό θα πρέπει να προετοιμαστούμε όσον το δυνατόν καλύτερα», είπε ο Ντάιμον, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με τον Ντάιμον, τα «σύννεφα της καταιγίδας» πυκνώνουν πάνω από την αμερικανική οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη και τις προσπάθειες της Federal Reserve να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. «Αυτή τη στιγμή έχει λίγο ήλιο, τα πράγματα πάνε καλά, όλοι πιστεύουν ότι η Fed μπορεί να το χειριστεί», είπε ο Ντάιμον.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν 1,8% στα 129,81 δολάρια στις 11:21 π.μ. στη Νέα Υόρκη μετά τις δηλώσεις του Ντάιμον για την οικονομία, επεκτείνοντας τη φετινή πτώση στο 18%.

Οι οικονομολόγοι της JPMorgan μείωσαν τον περασμένο μήνα τις προοπτικές ανάπτυξής τους για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 σε ποσοστό 2,4% από 3%, για το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε 1,5% από 2,1% και για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 σε 1% από 1,4%. Ανέφεραν πτώση των τιμών των μετοχών, υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων και ισχυρότερο δολάριο σε σχέση με τους εμπορικούς εταίρους.

Ο Ντάιμον είπε ακόμη ότι η JPMorgan προετοιμάζεται για την οικονομική καταιγίδα που έρχεται, με μία πιο συντηρητική διαχείριση του ισολογισμού της.

«Θέλω κάπως να απορρίψω ξανά μη λειτουργικές καταθέσεις, τις οποίες μπορούμε να κάνουμε σε μέγεθος, για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, ώστε να μπορούμε να εξυπηρετούμε πελάτες σε δύσκολες στιγμές», είπε. «Αυτό είναι το περιβάλλον με το οποίο έχουμε να κάνουμε».
Ωστόσο, ανέφερε τη δύναμη του καταναλωτή, τους αυξανόμενους μισθούς και τις άφθονες θέσεις εργασίας ως τα «φωτεινά σύννεφα» στην οικονομία των ΗΠΑ.