«Η συμφωνία της ΕΕ να επιβάλει εμπάργκο στις περισσότερες εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία θα αναγκάσει τη Μόσχα να προσφέρει αργό πετρέλαιο σε χαμηλότερη τιμή σε άλλες χώρες» επεσήμανε την Τρίτη (31/5) ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ με κύριο θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η ΕΕ έχει σχέδιο να απαγορεύσει το 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία» τόνισε ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ». «Θα αγοράζουμε 90% λιγότερο» συμπλήρωσε o Ζοζέπ Μπορέλ.

«Σκοπός είναι να κάνουμε τη Ρωσία να έχει λιγότερους οικονομικούς πόρους για να τροφοδοτεί την πολεμική της μηχανή» σημείωσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα στερήσει χρήματα από τη Μόσχα τα οποία θα χρησιμοποιούσε στον πόλεμο στην Ουκρανία» εξήγησε.

«Το έκτο πακέτο εγκρίθηκε. Μη σκέφτεστε μόνο την απαγόρευση στο πετρέλαιο, σκεφτείτε επίσης τρεις ακόμη σημαντικές τράπεζες εκτός swift. Θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερες δυσκολίες στη ρωσική οικονομία», επεσήμανε υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για ένα ακόμη βήμα κι ακόμη μία επίδειξη ενότητας».

Ζοζέπ Μπορέλ

«Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τη Ρωσία να πουλήσει σε άλλους το πετρέλαιο»

Ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι «χρειάζεται πολύς χρόνος στην Ευρώπη για τις συζητήσεις γιατί χρειάζεται ομοφωνία». Ερωτηθείς σχετικά με το γεγονός ότι η Ρωσία μπορεί να πουλά πετρέλαιο σε άλλες χώρες, απάντησε ότι «δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τη Ρωσία να πουλήσει σε άλλους το πετρέλαιο, αλλά είμαστε ο πιο σημαντικός πελάτης της Ρωσίας. Πρέπει να βρει άλλον και σίγουρα πρέπει να μειώσουν τις τιμές».

Σε ερώτηση για το εάν θα είναι ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος στη νέες καταχωρήσεις απάντησε: «Πιστεύω ότι θα είναι» ενώ παράλληλα ανέφερε ότι σήμερα στο τραπέζι των συζητήσεων της συνόδου βρίσκεται η άμυνα.

«Πρέπει να κάνουμε περισσότερα στην άμυνα αλλά πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί» υπογράμμισε.