Ο υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπιτς απέκλεισε κάθε σχέδιο για την ένταξή της χώρας στο ευρώ, τουλάχιστον έως το 2018, χαράσσοντας μία σαφή διαχωριστική γραμμή στο θέμα αυτό από τον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της χώρας.

Ο Μπάμπιτς, που είναι επίσης Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής ενός κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού, απέρριψε τη στήριξη της ένταξης στο ευρώ από πολιτικούς της Πράγας, αναφέροντας ως λόγους το υψηλό κόστος εισαγωγής (του ευρώ), την αρνητική επίπτωση στους εξαγωγείς και την απειλή μίας ελληνικής χρεοκοπίας. «Δεν είμαι υπέρ», δήλωσε ο Μπάμπιτς σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Financial Times, προσθέτοντας: «Το ευρώ δεν είναι για αυτή την περίοδο. Μπορούμε να συζητήσουμε ποια είναι τα αρνητικά, ποια είναι τα θετικά, αλλά (ένα σχέδιο εισαγωγής) δεν θα υπάρξει σίγουρα με αυτή την κυβέρνηση».

Όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, έτσι και η Τσεχία διατήρησε το νόμισμά της κατά την ένταξη στην ΕΕ το 2004, αλλά είναι δεσμευμένη από τη συνθήκη να ενταχθεί στην Ευρωζώνη σε κάποιο χρονικό σημείο στο μέλλον. Ο Τσέχος Πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, που είναι ενθουσιώδης υποστηρικτής του ενιαίου νομίσματος, έχει συγκαλέσει για τις 31 Μαΐου σύσκεψη, με τον Μπάμπιτς, τον πρωθυπουργό Μποχούσλαβ Σομπότκα και τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μίροσλαβ Σίνγκερ, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τις προσπάθειες ένταξης στο ευρώ. «Ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός το θέλουν, αλλά εγώ απλώς παρακολουθώ τι γίνεται… Τι θα συμβεί στην Ευρωζώνη, εάν η Ελλάδα καταρρεύσει»; είπε, προσθέτοντας: «Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη. Όλοι το γνωρίζουν. Το ερώτημα είναι που θα γίνει η στάση πληρωμών; Στο ΔΝΤ; Στην ΕΚΤ; Στον κόσμο; Σε άλλες τράπεζες»;

Συνεχίζοντας, ο Μπάμπιτς πρόσθεσε: «Πρέπει να πληρώσουμε πολλά χρήματα για την εισαγωγή του ευρώ. Η εθνική μας τράπεζα θα χάσει την ανεξαρτησία της. Και το μεγάλο πρόβλημα είναι η ισοτιμία. Μία καλή ισοτιμία για τους πολίτες θα είναι 22 τσέχικες κορώνες ανά ευρώ, αλλά μία καλή ισοτιμία για τους εξαγωγείς θα είναι 27».