Το brain drain ελέω Brexit μπορεί να έκανε κακό στην βρετανική οικονομία, αλλά, αντίστοιχα, βελτίωσε κατά πολύ την θέση της εσθονικής οικονομίας εντός της ΕΕ καθώς πλέον στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, το Ταλίν, κατοικοεδρεύουν και δραστηριοποιούνται πάνω από 4.000 νεοφυείς βρετανικές επιχειρήσεις που «έφαγαν πόρτα» από τις Βρυξέλλες λόγω Brexit.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, στο Ταλίν έχουν πάει βρετανοί επιχειρηματίες όπως η Βίκι Μπροκ, με σκοπό να συνεχίσουν τις δουλειές τους σε ψηφιακούς τομείς. Αλλοι, όπως η κυρία Μπροκ, είναι εκεί αυτοπροσώπως, ενώ άλλοι έχουν την δυνατότητα να το κάνουν αυτό εξ αποστάσεως και εικονικά, διαμέσου ενός προγράμματος που ισχύει στη χώρα.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ονομάζεται «ηλεκτρονική κατοικία» (e-Residency), δεν προϋποθέτει την απόκτηση εσθονικής υπηκοότητας και, επιπλέον, είναι απαλλαγμένη από όλη την περιττή γραφειοκρατία.

Η κυρία Μπροκ πάντως δηλώνει ενθουσιασμένη με την επιλογή της αυτή και πλέον ετοιμάζεται να μεταφέρει τα 2/3 της εταιρείας της στο Ταλίν και να προσλάβει ντόπιο προσωπικό.

Παρόμοια άποψη έχει και ο βρετανός επιχειρηματίας Ντέιβιντ Φόρτσουν, που ασχολείται με την ανάπτυξη συστημάτων drones. «Μου έστειλαν όλες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις μου, στα αγγλικά, μέσα σε 48 ώρες. Μπορώ να πω μόνο καλά λόγια για όλους τους Εσθονούς», τονίζει εμφατικά ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι η «μετακόμιση» της εταιρείας του στο Ταλίν ωφέλησε τα μάλα τον ίδιο αλλά και την εταιρεία του.

Τι είναι το e-residency;

Η Εσθονία είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο η οποία προσφέρει «Ηλεκτρονική Υπηκοότητα» σε digital entrepreneurs και digital nomads όλης της υφηλίου. Η ψηφιακή αυτή ταυτότητα προσφέρει πρόσβαση στο άρτιο επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας.

Το πρόγραμμα προσφέρει την ελευθερία να ιδρύσουν αλλά και να διευθύνουν μια εταιρεία με τα προνόμια βάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης – και μάλιστα μπορούν να το κάνουν από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη χωρίς τον «πονοκέφαλο» της ατελείωτης γραφειοκρατίας που συνήθως συνοδεύει την ίδρυση εταιρειών.

Η ψηφιακή αυτή ταυτότητα προσφέρει πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της Εσθονίας, δίνοντάς τους ταυτόχρονα την ευκαιρία να «τρέξουν» την επιχείρησή τους χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική τους παρουσία στη χώρα της Βαλτικής.

Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα μετράει πάνω από 60.000 e-residents από περισσότερες από 160 χώρες του πλανήτη οι οποίοι έχουν ιδρύσει πάνω από 8.000 ονλάιν εταιρείες στην Εσθονία.