Ανοιχτά συζητείται στην κυβέρνηση η εκδοχή ενός αδιεξόδου στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη στη «Ναυτεμπορική», ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «κάθε διαπραγματευτής οφείλει να δημοσιοποιεί μόνο όσες από τις σκέψεις του κρίνει κάθε στιγμή ότι εξυπηρετούν τον σκοπό του». Ο ίδιος διακρίνει σύμπνοια με τους εταίρους σε ζητήματα διαφθοράς και φοροδιαφυγής, συμφωνία στον στόχο, αλλά διαφωνία στον τρόπο αναφορικά με τις 100 δόσεις και πιο ισχυρές διαφωνίες στα θέματα των εργασιακών σχέσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.

«Παίζει ένα σκληρό παιχνίδι» σχολιάζει για τη στάση της ΕΚΤ.

«Μπορεί να μη συνηθίζονται στον δημόσιο διάλογο τέτοιες αναφορές, αλλά είναι υπαρκτά και αυτού του είδους τα ζητήματα» παρατηρεί ως προς την επίκληση από την Αθήνα σεναρίων που θέλουν έως και τζιχαντιστές να κατακλύζουν την Ευρώπη στην περίπτωση μιας οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας.

Για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές σημειώνει: «Σε ζητήματα διαφθοράς και φοροδιαφυγής υπάρχει σύμπνοια. Σε άλλα, όπως στις 100 δόσεις, συμφωνούμε στους στόχους, αλλά διαφωνούμε στους τρόπους επίτευξης. Σε ζητήματα όπως αυτά των εργασιακών σχέσεων και των ιδιωτικοποιήσεων καταγράφονται πιο ισχυρές διαφωνίες».

Απαντώντας στο ερώτημα για τη ρευστότητα υπογραμμίζει: «Ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος, αλλά ούτε και ασφυκτικός. Εχουμε σχεδιασμό και ανταποκρινόμαστε στις άμεσες υποχρεώσεις μας χωρίς προβλήματα».

«Βρισκόμαστε εντός μιας διαπραγμάτευσης και εξετάζουμε κάθε φορά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό του αδιεξόδου. Κάθε διαπραγματευτής οφείλει να το κάνει αυτό, όπως επίσης οφείλει να δημοσιοποιεί μόνο όσες από τις σκέψεις του κρίνει κάθε στιγμή ότι εξυπηρετούν τον σκοπό του. Πάντως, δεν εργαζόμαστε για το αδιέξοδο, αλλά για τη διέξοδο στα προβλήματα που αφορούν την οικονομία της χώρας και εντέλει το μέλλον αυτής της κοινωνίας και του εργαζόμενου λαού της» τονίζει.