Μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία παρά το γεγονός ότι πληρούν τα κριτήρια για την παράταση της κρατικής επιδότησης στις δόσεις των στεγαστικών δανείων για την πρώτη κατοικία για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο κλήθηκαν να πληρώσουν ολόκληρη τη δόση του Οκτωβρίου.

Δεν θα πρέπει όμως να ανησυχούν ότι έχασαν την επιδότηση καθώς το πρόβλημα έγκειται στην διαφορά χρόνου μεταξύ της ημερομηνίας πληρωμής της δόσης και της ενεργοποίησης της ρύθμισης για την παράταση.

Ο σχετικός νόμος δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 13 Οκτωβρίου και για όσους με βάση το ημερολόγιο της τράπεζας η μηνιαία δόση έπρεπε να καταβληθεί πριν τις 13 Οκτωβρίου έχασαν την επιδότηση η οποία όμως θα εμφανισθεί στα ποσά που πρέπει να πληρωθούν τους επόμενους τρείς μήνες δηλαδή Νοέμβριο, Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Συνεπώς οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες θα πρέπει να καταβάλλουν το ποσό της δόσης του Οκτωβρίου και να αναμένουν τις επόμενες μειωμένες λόγω επιδότησης δόσεις 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νόμο (ΦΕΚ Α’/190/13.10.2021) παρατάθηκε έως το τέλος του έτους η κρατική επιδότηση των δόσεων των δανείων για όσους  έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 1» αλλά με μειωμένα ποσοστά.

ΓΕΦΥΡΑ 1: Όσα πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους οι δικαιούχοι δεν χρειάζεται να προβούν σε κάποια ενέργεια καθώς η διαδικασία είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. Για αυτούς που έχει ολοκληρωθεί η 9 μηνών επιδότηση, θα συνεχίσουν να καταβάλουν όλη τη δόση του δανείου τους έως ότου λάβουν σχετικό μήνυμα περί επέκτασης της επιδότησης. Όταν θα λάβουν αυτό το μήνυμα, τότε θα καταβάλουν το μέρος της δόσης που τους αναλογεί για τους επόμενους 3 μήνες. Για τους υπόλοιπους δικαιούχους που δεν έχει ολοκληρωθεί η 9μηνη επιδότηση, θα συνεχίσουν να καταβάλουν το μέρος της δόσης που τους αναλογεί για ακόμα 3 μήνες μετά το πέρας του 9μηνου.

Για τους 3 αυτούς μήνες, η συνεισφορά του Δημοσίου για την υποστήριξη των πληγέντων που έχουν ενήμερα δάνεια ανέρχεται στο 40% της μηνιαίας δόσης. Για όσους έχουν ρυθμίσει δάνεια που είχαν καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η συνεισφορά ανέρχεται στο 35% της μηνιαίας δόσης. Στα δάνεια που είχαν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών και έχουν πλέον ρυθμιστεί, η επιδότηση ανέρχεται στο 20% της μηνιαίας δόσης. Ωστόσο η οφειλή καθίσταται ληξιπρόθεσμη σε περίπτωση που ο δανειολήπτης καθυστερήσει την καταβολή δύο μηναίων δόσεων αντί τριών που ίσχυε αρχικά