Μια ανάσα πριν τη λήξη του προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ που αφορά στην κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών το ταμείο προχώρησε σε συμπλήρωση των οδηγιών του προκειμένου να ξεμπλοκαριστούν και να υπαχθούν στη σχετική διαδικασία και οι εισφορές που προέρχονται από οικοδομικά και τεχνικά έργα.

Με σχετική εγκύκλιο – διαταγή του ΤΕΜΠΜΕ δόθηκαν οδηγίες και περιγράφεται η διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται προκειμένου οι «επιλέξιμες» επιχειρήσεις να υπαχθούν στις διατάξεις της με αριθ. 5486/539/18-5-2010 Κοινής Απόφασης των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Στην αρχική εγκύκλιο αναφέρεται ότι η «Βεβαίωση οφειλής» που θα εκδοθεί θα περιλαμβάνει οφειλές οι οποίες θα αφορούν αποκλειστικά την κοινή επιχείρηση του συγκεκριμένου εργοδότη αλλά επειδή δημιουργήθηκε δυσλειτουργία η ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. με νεώτερο έγγραφό της, γνωστοποίησε τις περιπτώσεις για τις οποίες μπορούν να υπαχθούν στη σχετική διαδικασία και εισφορές που προέρχονται από οικοδομικά και τεχνικά έργα διευκρινίζοντας ότι στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να χορηγείται χωριστή «Βεβαίωση Οφειλής» για κάθε ΑΜΟΕ.

Πέραν δηλαδή της βεβαίωσης που θα χορηγείται για την κοινή επιχείρηση, θα χορηγείται και μία βεβαίωση για κάθε ΑΜΟΕ για το οποίο θα υποβληθεί αίτηση.

Οι οφειλές που προέρχονται από οικοδομοτεχνικά έργα και οι οποίες μπορούν να υπαχθούν στο προαναφερόμενο πρόγραμμα αφορούν :

– Εργοδότες που εκτελούν ιδιωτικά οικοδομικά ή ιδιωτικά τεχνικά έργα, με αυτεπιστασία, οι οποίοι είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα και ως τέτοια ασκούν δραστηριότητα. (το οικοδομικό ή τεχνικό έργο να αποτελεί γι΄ αυτά εμπορική εκμετάλλευση).

– Εργοδότες που εκτελούν ιδιωτικά οικοδομικά έργα ή ιδιωτικά τεχνικά έργα που εκτελούνται με το σύστημα της αντιπαροχής ή με ανάθεση ή εργολαβία εφ΄ όσον το αίτημα υποβάλλεται από τον εργολάβο αντιπαροχής για την πρώτη περίπτωση και τον εργολάβο που εκτελεί το ιδιωτικό τεχνικό έργο στην δεύτερη περίπτωση, ανεξαρτήτως νομικής μορφής.

– Εργοδότες που εκτελούν Δημόσια έργα με ανάθεση ή εργολαβία ανεξαρτήτως νομικής μορφής.

Διαδικασία

Όταν υποβάλλεται αίτηση για χορήγηση βεβαίωσης, από την οποία να προσδιορίζεται η οφειλή του ενδιαφερόμενου εργοδότη προς το Ίδρυμα που προέρχεται από συγκεκριμένο οικοδομοτεχνικό έργο, αυτή θα καταχωρείται στο μηχανογραφικό σύστημα Ο.Π.Σ./Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. μέσω της οθόνης «Διαχείριση Εισερχομένων» με τύπο κίνησης : 001Τ «ΑΙΤΗΣΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΟΦΕΙΛΗΣ – ΤΕΜΠΜΕ» όπως ακριβώς γίνεται και για την Κοινή Επιχείρηση.

Για την συγκεκριμένη διαδικασία για κάθε ΑΜΟΕ υποβάλλεται χωριστή αίτηση.

Το αρμόδιο υποκατάστημα θα διενεργεί τον έλεγχο κατά τα γνωστά και θα προσδιορίζει την οφειλή για το συγκεκριμένο έργο, θα βεβαιώνει τις οφειλές στην αρμόδια Ταμειακή Υπηρεσία και θα χορηγεί την «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΦΕΙΛΗΣ» ως το συνημμένο στο παρόν σχέδιο εντύπου.

Για διευκόλυνση των υπηρεσιών κατά τη χορήγηση της εν λόγω «ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΟΦΕΙΛΗΣ» (μία για κάθε έργο) και προκειμένου να προσδιορισθεί το ύψος της οφειλής (κύριες εισφορές, προσαυξήσεις, Π.Τ., κ.λ.π.), ώστε να αναγραφεί στη βεβαίωση αυτή το οφειλόμενο ποσό (εξόφληση με εφ΄ άπαξ καταβολή ή με ρύθμιση), θα αντλούνται οι πληροφορίες αυτές μέσω συστήματος, από την οθόνη «υπολογισμός στοιχείων ρύθμισης» με την ίδια διαδικασία που αναφέρεται στο με αριθ. Ε57/36/3-9-2010 γενικό έγγραφο.