Η μεγέθυνση της γερμανικής οικονομίας μπορεί να είναι χαμηλότερη το 2014 από το 1,8% που είχε προβλέψει η κυβέρνηση, αλλά θα παραμείνει σε καλή φόρμα σε σχέση με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομίας.

Για τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, η ουκρανική κρίση βαραίνει στο επενδυτικό κλίμα, και όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που έχουν άμεσους εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία.

«Μπορεί στο τέλος τα νούμερα της μεγέθυνσης να είναι λίγο πιο κάτω από τις προβλέψεις μας για 1,8%», δήλωσε ο Γκάμπριελ, σύμφωνα με την ηχογράφηση μιας συνέντευξης στη δημόσια ραδιοφωνία Deutschlandfunk.

«Ωστόσο η Γερμανία θα διατηρήσει, σε σύγκριση με την Ευρώπη, μια πολύ καλή οικονομική δραστηριότητα», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως η αγορά εργασίας είναι «εύρωστη».

Τον Απρίλιο, η γερμανική κυβέρνηση είχε υπολογίσει ότι το 2014 το ΑΕΠ θα καταγράψει αύξηση 1,8%.

Αλλά από τότε, η πρώτη οικονομία στην Ευρώπη κατέγραψε το δεύτερο τρίμηνο μια υποχώρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της κατά 0,2%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κάτι που αποδίδεται στις γεωπολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Το βαρόμετρο Ifo του ηθικού των γερμανών επιχειρηματιών κατέγραψε νέα υποχώρηση τον Σεπτέμβριο, για πέμπτη φορά στη σειρά, για να φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2013.