Τη δέσμευση ότι η κυβέρνησή του θα αρχίσει αμέσως σκληρή δουλειά για να αποτρέψει την κοινωνία από περαιτέρω παρακμή εξέφρασε σήμερα ενώπιον της Βουλής ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ.

Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι περιοριστική, τόνισε ο κ. Τσέραρ, παρουσιάζοντας το κυβερνητικό πρόγραμμά του κατά την έναρξη της συνεδρίασης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του.

Παρουσιάζοντας το όραμα της κυβέρνησής του, ο Μίρο Τσέραρ είπε ότι θα λάβει υπόψη τις εκκλήσεις των πολιτών που ζητούν να δοθεί ένα τέλος στις πολιτικές σκοπιμότητες και στους διαπληκτισμούς.

«Αναμένουν από εμάς δικαιολογημένα να δώσουμε ένα υψηλότερο επίπεδο πολιτικού πολιτισμού μαζί με δίκαιες και συνετές αποφάσεις», επισήμανε.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο κ. Τσέραρ δήλωσε ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, αλλά τόνισε ότι η χώρα υστερεί σε πολλά μέτρα.

Ειδική αναφορά έκανε στο υψηλό χρέος και στο έλλειμμα, σημειώνοντας ότι «αν δεν δράσουμε αποφασιστικά, τα εγγόνια μας θα καταλήξουν να πληρώνουν για τις σημερινές μισθολογικές και συνταξιοδοτικές δαπάνες».

Η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα να δει αν είναι απαραίτητο να εγκρίνει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος και θα εκπονήσει ένα νομοσχέδιο για την εφαρμογή του κανόνα ισοσκελισμένου προϋπολογισμού, που έχει κατοχυρωθεί στο Σύνταγμα το περασμένο έτος.

Θα προσεγγίσει, επίσης, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συνομιλίες για το χρέος, το έλλειμμα και τις μακροοικονομικές ανισορροπίες και οι συζητήσεις αυτές, όπως είπε, «θα καθορίσουν αποφασιστικά την κοινή μας πορεία».

«Αν θέλουμε να γίνουμε σταδιακά δημοσιονομικά ανεξάρτητοι… η δημοσιονομική πολιτική μας θα πρέπει να είναι αρκετά περιοριστική κι αυτό σημαίνει μείωση των δαπανών, βελτίωση της είσπραξης των φόρων, καθώς και ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να επιταχυνθεί η οικονομική ανάπτυξη», υπογράμμισε.

Ο Μίρο Τσέραρ, αφιέρωσε σημαντικό τμήμα της ομιλίας του στην εξωτερική πολιτική και στην εθνική ασφάλεια, αφού προηγουμένως έγινε αποδέκτης σφοδρής κριτικής της αντιπολίτευσης, επειδή στη συμφωνία για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού δεν γίνεται αναφορά σε πόρους για την άμυνα και δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά στο ΝΑΤΟ.

Τονίζοντας τον ρόλο του στρατού στην παροχή βοήθειας για την ανακούφιση από καταστροφές, ο κ. Τσέραρ είπε ότι η Σλοβενία θα συνεισφέρει ενεργά στη ενίσχυση της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ, θα έχει ενεργό ρόλο στον ΟΗΕ, στον ΟΑΣΕ, στο Συμβούλιο της Ευρώπης και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Η Σλοβενία θα υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρηνική επίλυση των διαφορών και θα «καλλιεργεί καλές διμερείς σχέσεις, ιδίως με τις γειτονικές χώρες, τις χώρες στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη και τις μεγάλες δυνάμεις», δήλωσε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός.