Δάνεια 815 εκατ. ευρώ υπογράφει σήμερα στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) Βέρνερ Χόγερ σε μια ένδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, όπως ο ίδιος το προσδιορίζει σε συνέντευξή του στα «Νέα».

«Βρίσκομαι εδώ στην Αθήνα για να υπογράψω 5 νέες δανειακές συμβάσεις ύψους έως 815 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων, την επέκταση του μετρό της Θεσσαλονίκης και την ενίσχυση του συστήματος μεταφοράς ενέργειας. Με αυτά τα δάνεια, οι χορηγήσεις μας στην Ελλάδα φέτος φτάνουν ήδη σχεδόν το 1,4 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ τον στόχο μας για 1 δισ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου. Αυτό δείχνει καθαρά ότι έχουμε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και στην οικονομία της – και όχι μόνο πρόσφατα», σημειώνει.

Ο κ. Χόγερ επισημαίνει την «τεράστια πρόοδο» της χώρας με την επιτυχή μεταξύ άλλων έξοδο στις αγορές, το πρωτογενές πλεόνασμα και το θετικό ισοζύγιο πληρωμών, αλλά προσθέτει ότι εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ειδικές συνθήκες λόγω του άνευ προηγουμένου προγράμματος προσαρμογής και της πολιτικής αστάθειας.

Άλλωστε ο ίδιος υποστηρίζει μεν ολόψυχα, όπως λέει, το επενδυτικό πρόγραμμα 300 δισ. ευρώ του νέου προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αλλά ταυτόχρονα και την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Η ΕΤΕπ, πάντως, όπως αναφέρει στην εφημερίδα ο πρόεδρός της, έχει στα σκαριά ένα ακόμη δάνειο για την Ελλάδα, ύψους 1 δισ. ευρώ, για την κάλυψη μέρους της εθνικής συμμετοχής στη χρηματοδότηση προγραμμάτων του επόμενου ΕΣΠΑ.