Στην πρώτη δημοπρασία που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), για τη χορήγηση πολύ φθηνών δανείων, με σκοπό την ενίσχυση του δανεισμού στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, οι τέσσερις μεγαλύτερες ιταλικές τράπεζες θα ζητήσουν 27 δισ. ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται πηγές με γνώση των σχεδίων των τραπεζών.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας UniCredit θα ζητήσει 7 δισ. ευρώ στη δημοπρασία του Σεπτεμβρίου, δήλωσε μία πηγή, ενώ η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα Monte Paschi di Siena θα ζητήσει 3 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με άλλη πηγή.

Τα δάνεια που θα χορηγήσει η ΕΚΤ – γνωστά ως στοχευμένες συναλλαγές μακροχρόνιας χρηματοδότησης (TLTROs) – αποτελούν μέρος του πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ για την αύξηση του τραπεζικού δανεισμού και την αναθέρμανση της ανάπτυξης. Η οικονομία της Ευρωζώνης κατέγραψε μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο, καθώς οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες της – γερμανική, γαλλική και ιταλική – δεν αναπτύχθηκαν ή συρρικνώθηκαν.

Οι τράπεζες των 18 χωρών της Ευρωζώνης θα δανεισθούν πιθανόν περίπου 110 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο και 160 δισ. ευρώ στην επόμενη δημοπρασία τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με σημείωμα αναλυτή της τράπεζας Barclays προς τους πελάτες της. Οι τράπεζες που θα συμμετάσχουν στην πρώτη δημοπρασία πρέπει να υποβάλλουν έως σήμερα το απόγευμα στις εθνικές κεντρικές τράπεζες τους στοιχεία για τα δάνειά τους. Οι τράπεζες μπορούν να δανεισθούν από την ΕΚΤ με επιτόκιο 0,25%. Η ΕΚΤ θα κάνει και άλλες δημοπρασίες το 2015 και το 2016, με τις οποίες θα προσφέρει στις τράπεζες να δανεισθούν για 4 χρόνια έως και το τριπλάσιο του καθαρού ποσού των δανείων που έχουν χορηγήσει στην πραγματική οικονομία.