Ως «ευσεβείς πόθους» εμφανίζουν κοινοτικά στελέχη πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες εξετάζεται η αντικατάσταση του εναπομείναντος δανείου του ΔΝΤ προς την Ελλάδα με δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Αν και η Ελλάδα δικαιούται ανά πάσα στιγμή να ζητήσει από το ΔΝΤ τη διακοπή της δανειοδότησης που της παρέχει, κάτι που αυτομάτως θα συνεπαγόταν την αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα, ωστόσο για να το κάνει αυτό θα πρέπει να υποκαταστήσει με κάποιο τρόπο την χρηματοδότηση ύψους 16 δισ. ευρώ που έχει να λάβει από το Ταμείο έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2016.

Πληροφορίες αναφέρουν πως στο πλαίσιο της διευθέτησης του ελληνικού χρέους – που θα αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται από τον προσεχή Νοέμβριο – έχει εξετασθεί η αντικατάσταση του εναπομείναντος δανείου του ΔΝΤ ύψους 16 δισ. ευρώ από τον ESM. Καθώς το επιτόκιο δανεισμού του ΔΝΤ προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 3,8% και του ESM είναι χαμηλότερο του 2% μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε σε ετήσιες εξοικονομήσεις τόκων ύψους 320 εκατ. ευρώ.

Κατά τους υποστηρικτές της πρότασης αυτής το μεγαλύτερο όφελος είναι ψυχολογικό, καθώς θα οδηγούσε στην άμεση αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα, ανεξάρτητα από το εάν η χώρα θα εμπλέκετο σε ένα νέο πολυετές πρόγραμμα του ESM.

Πάντως κοινοτικά στελέχη αποσαφηνίζουν πως αν και το σχετικό σχέδιο έχει προταθεί ήδη από το 2013 η Ευρωζώνη δεν το εγκρίνει αφενός διότι δεν υπάρχει διάθεση ο ESM να αναλάβει προσθετό ελληνικό ρίσκο, αλλά κυρίως διότι η παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να διεκδικήσει πολιτική διαπραγμάτευση του προγράμματος προσαρμογής, κάτι που κάποια κράτη της ζώνης του ευρώ δεν θέλουν να αλλάξει έως ότου ξεκαθαρίσει το «ρευστό» πολιτικό σκηνικό.