Βαθιά ανάσα παίρνουν μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, οι φορολογούμενοι με αρρύθμιστες οφειλές στην Εφορία οι οποίες είχαν «παγώσει» έως τις 30 Απριλίου 2021.

Τα χρέη αυτά, που γεννήθηκαν με το ξέσπασμα της πανδημίας από τον  Μάρτιο έως και τον Ιούνιο του 2020  αγγίζουν συνολικά το 1 δισ. ευρώ και μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η πληρωμή τους  αναστέλλεται  έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Με την νέα ρύθμιση που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας οι οφειλέτες θα αρχίσουν να πληρώνουν το κορονο-χρέη  από τον Ιανουάριο του 2022 με τις μηνιαίες δόσεις να διπλασιάζονται σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Συγκεκριμένα μπορούν να ρυθμιστούν σε  24 άτοκες δόσεις ή σε 48  δόσεις με επιτόκιο 2,5%. 

Πιο συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Οφειλές που «παγώνουν» έως το τέλος του έτους

Η αναστολή είσπραξης έως τις 31/12/2021, αφορά τρέχουσες βεβαιωμένες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση (που δεν τελούσαν σε καθεστώς ρύθμισης), οι οποίες δεν πληρώθηκαν την περίοδο Μαρτίου – Ιουνίου 2020 από φυσικά και νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους, καθώς αυτά έκαναν χρήση της παράτασης καταβολής και της αναστολής είσπραξης έως 30/4/2021 των οφειλών αυτών. Επίσης αφορά και τον ΦΠΑ του μηνός Νοεμβρίου για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή στο δεύτερο lockdown του Νοεμβρίου. 

Η νέα ρύθμιση

Μετά τη λήξη της παράτασης (31/12/2021) θα μπορεί να γίνει ρύθμιση σε 24 άτοκες δόσεις ή 48 δόσεις με επιτόκιο ύψους 2,5%.

Όσοι ενταχθούν στη νέα ειδική ρύθμιση θα πρέπει να καταβάλουν την πρώτη δόση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022. Σημειώνεται ότι η αρχική ρύθμιση προέβλεπε 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Ποιοι υπάγονται στη ρύθμιση

Η νέα ρύθμιση αφορά:

  • Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.
  • Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν οικονομικά από την κρίση του κορονοϊού, λόγω πτώσης του τζίρου τους και υπάγονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ.
  • Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού, για έναν ή περισσότερους από τους μήνες Μάρτιο-Ιούνιο 2020.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης κατά τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020.

Απλήρωτοι φόροι

Οι φορολογούμενοι (είτε έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία είτε όχι ) που έχουν  τρέχουσες φορολογικές οφειλές, οι οποίες δεν είναι σε αναστολή (π.χ. φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ) μπορούν να τις εξοφλήσουν με την πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων.