Το παρθενικό του ταξίδι για την πρωτεύουσα της Νότιος Κορέας, τη Σεούλ, ξεκίνησε το ελληνικό ακτινίδιο κι εντός του Μαρτίου, αφού διασχίσει περισσότερα από 8500 χιλιόμετρα, αναμένεται να φιγουράρει σε 20 καταστήματα αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

Ύστερα από πολυετή συνεργασία, την υπογραφή των σχετικών φυτοϋγειονομικών πρωτοκόλλων και της διακρατικής συμφωνίας, αλλά και την επιθεώρηση των εγκαταστάσεων και εκτάσεων καλλιέργειας του ελληνικού ακτινιδίου από Νοτιοκοεράτες ειδικούς στα τέλη του 2019, «σήμερα φορτώθηκε το πρώτο κοντέινερ 20 τόνων ακτινιδίου ΑΣΕΠΟΠ Νάουσας με προορισμό την αγορά της Σεούλ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών νομού Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, εξηγώντας πως είναι η πρώτη φορά που το ελληνικό ακτινίδιο εξάγεται στη Ν. Κορέα.

«Για πέντε ημέρες από την ημέρα που θα τοποθετηθεί στα ράφια της αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην αγορά της Σεούλ, το ελληνικό ακτινίδιο θα διατίθεται στους περισσότερους από 10 εκατ. πολίτες της», επισήμανε, από την πλευρά του, ο εμπορικός διευθυντής της εταιρείας συμβούλων «Novacert», Γιάννης Στεργίου.

Αυτή η πρώτη δειγματοδιανομή στην αγορά της Σεούλ είναι μια εξέλιξη που εντάσσεται στα τριετή ευρωπαϊκά προγράμματα προώθησης ελληνικού καλαθιού με φρούτα, που «τρέχει» η κοινοπραξία ως φορέας υλοποίησης, από τον Σεπτέμβριο του 2020, με εκτελεστικό οργανισμό την Novacert. Το πρώτο καλάθι αφορά το ακτινίδιο και το μήλο για τις αγορές της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και του Βιετνάμ και το δεύτερο αφορά σε ακτινίδια, μήλα, ροδάκινα, νεκταρίνια και κεράσια για τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αργεντινή.

Μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Γιαννακάκης και Στεργίου σημείωσαν ότι πολύ σύντομα αναμένεται αντίστοιχη εξέλιξη και με την αγορά της Αργεντινής, επίσης για ακτινίδια, ενώ σε καλό δρόμο βρίσκονται και οι διαδικασίες με τις άλλες αγορές- στόχους, εκτός του Βιετνάμ.