Πρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και επαγγελματιών έρχονται την επόμενη εβδομάδα με νομοσχέδιο για την απογραφή του 2021 που θα διεξάγει η ΕΛΣΤΑΤ.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν:

1. Τη μείωση έως 100% των κουρεμένων ενοικίων για τους μήνες Ιανουαρίου και Φεβρουάριο. Το μέτρο αφορά όλες τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, τις  επιχειρήσεις της εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια και άλλες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

Επιπλέον, εντάσσονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Επίσης σχεδιάζεται η επέκταση του μέτρου των μηδενικών ενοικίων και για τον Μάρτιο για τις  επιχειρήσεις που θα παραμείνουν υποχρεωτικά με κατεβασμένα ρολά τουλάχιστον το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Οι επιχειρήσεις αυτές θα απαλλαγούν πλήρως από την καταβολή ενοικίου και για το μήνα Μάρτιο, παίρνοντας σημαντική οικονομική ανάσα αφού για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους θα έχουν μηδενικά ενοίκια. Το μέτρο αφορά τις επιχειρήσεις της εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, καφετέριες), του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι), του αθλητισμού, γυμναστήρια, χιονοδρομικά κέντρα καθώς και  τις  επιχειρήσεις του τουρισμού (ξενοδοχεία, καταλύματα, τουριστικά γραφεία) και τις υπηρεσίες μεταφορών που  μπορεί να λειτουργούν αλλά έχουν πληγεί ιδιαίτερα  από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Οι ιδιοκτήτες (φυσικά πρόσωπα) που δεν θα εισπράξουν καθόλου ενοίκια για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο θα αποζημιωθούν για το 80% του αρχικού μισθώματος ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ενοίκια θα αποζημιωθούν για το 60% του μισθώματος. Όσοι εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς που θα έχουν υποστεί.

2. Τη νέα ρύθμιση που βάζει στο «πάγο» την πληρωμή επιταγών, συναλλαγματικών και γραμματίων σε διαταγή,  δίνοντας οικονομική ανάσα στις επιχειρήσεις. Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει:

– Όσες επιταγές  εμφανιστούν από τις 2 Ιανουαρίου 2021 και μέχρι τη δημοσίευση της διάταξης, δεν καταχωρίζονται στον «Τειρεσία», εάν εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους. Παράλληλα, από την ημερομηνία που θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση, για τις επιταγές  που θα έχουν ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από τη δημοσίευση της διάταξης έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021, οι προθεσμίες αυτές θα ανασταλούν κατά 75 ημέρες.

– Επιταγές που είχαν ημερομηνία εμφάνισης από 18 Νοεμβρίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 και καλύπτονταν από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες, θα προβλέπεται  η παράταση της αναστολής των εν λόγω προθεσμιών κατά επιπλέον 45 ημέρες.