Υποχώρηση 15 μονάδων βάσης, στο 3,73%, κατέγραφε σήμερα το μεσημέρι η απόδοση των -λήξης το 2024- κρατικών ομολόγων της Σλοβενίας, μία εβδομάδα αφότου το σλοβενικό υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε ότι ξεκινά συναντήσεις, προκειμένου να εκτιμήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών για την πρώτη δημοπρασία ομολόγων της χώρας σε ευρώ, έπειτα από τρία χρόνια.

Η απόδοση του 15ετούς ομολόγου της Σλοβενίας -το θεωρητικό δηλαδή κόστος δανεισμού του σλοβενικού Δημοσίου, έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων, που αποτελούν σημείο αναφοράς της ευρωζώνης, περιοριζόταν στο 2,12%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας συναλλαγών ομολόγων, MTS.

Η Σλοβενία διοργανώνει αυτήν την εβδομάδα επενδυτικά roadshows σε Άμστερνταμ, Φρανκφούρτη, Λιουμπλιάνα, Λονδίνο, Μόναχο, Παρίσι και Βιέννη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της δημοπρασίας.

Η τελευταία φορά που η Σλοβενία προχώρησε στην έκδοση μη ιδιωτικών ομολόγων σε ευρώ ήταν τον Μάρτιο του 2011, όταν εξέδωσε ένα 15ετούς διάρκειας ευρωομόλογο ύψους 1,5 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 5,125%. Έκτοτε αναζήτησε χρηματοδότηση στην αγορά του δολαρίου, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο εξέδωσε ένα τριετές ομόλογο εκφρασμένο σε ευρώ (1,5 δισ. ευρώ), όμως επρόκειτο για ιδιωτική τοποθέτηση.

Πριν από περίπου ενάμιση μήνα, η Σλοβενία άντλησε συνολικά 3,5 δισ. δολάρια, μέσω δημοπρασίας ομολόγων πενταετούς και δεκαετούς διάρκειας εκφρασμένων σε δολάρια ΗΠΑ. Σύμφωνα με το σχέδιο του σλοβενικού προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, η κυβέρνηση προτίθεται να δανειστεί μέχρι 7,74 δισ. ευρώ φέτος, για τη χρηματοδότηση των τρεχουσών δαπανών της και την προχρηματοδότηση των κύριων πληρωμών, που οφείλονται για το 2015 και το 2016.