«Τη δέσμευση της ΕΚΤ για διατήρηση της ανεξαρτησίας των αποφάσεών της» επιβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λούις ντε Γκίντος απαντώντας στον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος τον ρώτησε αν μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας κατά της αγοράς κρατικού χρέους, η ΕΚΤ θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

Η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου, τόνισε ο κ. Παπαδημούλης «αμφισβητεί προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και θα μπορούσε να ανοίξει το κουτί της Πανδώρας για νομικά θέματα της ΕΕ, με σοβαρές πολιτικές συνέπειες» και έθεσε το ερώτημα στον Ευρωπαίο τραπεζίτη αν «δεσμεύεστε ως ΕΚΤ να συνεχίσετε τις  πρωτοβουλίες σας, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξετε κατευθύνσεις» «Δεσμευόμαστε πλήρως ότι στη διάρκεια της θητείας μας, θα διατηρήσουμε ανεξαρτησία αποφάσεων», απάντησε ο κ. ντε Γκίντος προσθέτοντας ότι «πρωταρχικός μας στόχος είναι η λήξη αυτής της κρίσης. Και γι’ αυτό θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ώστε να εκπληρώσουμε το στόχο μας και τη δέσμευσή μας». 

Ο Ευρωπαίος τραπεζίτης τόνισε επίσης την ανάγκη «συνεισφοράς και άλλων πολιτικών μέσων και μια συνολικότερη ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση, αντί για διαχείρισή της μόνο σε επίπεδο εθνικής διακυβέρνησης».

Ο κ. Παπαδημούλης έθιξε το ζήτημα της πρόσφατης απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου (ECON ) στο πλαίσιο της συζήτησης με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ  με την ευκαιρία της παρουσίασης της Ετήσιας Έκθεσης της ΕΚΤ για το 2019.