Ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Κέβιν Χάσετ εκτίμησε σήμερα ότι η τρέχουσα κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου οφείλεται «σε κάτι πολύ βραχυπρόθεσμο» και οι αγορές θα βρουν μια νέα κανονικότητα.

«Πρόκειται για μια πολύ βραχυπρόθεσμη διαταραχή», δήλωσε ο Χάσετ σε συνέντευξή του στο Fox News μια ημέρα μετά το κλείσιμο του αμερικανικού αργού West Texas intermediate (WTI), παράδοσης Μαΐου στα -37,63 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές ήταν έτοιμοι ακόμη και να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) του μαύρου χρυσού.

«Ποτέ στην πραγματικότητα δεν είχαμε σταματήσει μια οικονομία στο παρελθόν, επομένως περίεργα πράγματα πρόκειται να συμβούν για ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ οι άνθρωποι μένουν στο σπίτι και δεν οδηγούν», είπε.

«Είναι ένα πολύ βραχυπρόθεσμο πράγμα επειδή οι άνθρωποι πρόκειται να προσαρμόσουν την παραγωγή τους και οι άνθρωποι θα προσαρμόσουν τις δυνατότητες διύλισης και πολύ σύντομα τα πράγματα θα βρουν μια νέα κανονικότητα».

Ο Χάσετ αναγνώρισε επίσης ότι μια πτώση του αμερικανικού ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, μπορεί να είναι η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί ποτέ.

«Είναι σίγουρα μια σοβαρή οικονομική κατάσταση, που βλέπουμε ένα από τα μεγαλύτερα σοκ που έχει βιώσει ποτέ μια μεγάλη οικονομία και μια πτώση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο που θα μπορούσε να καταλήξει να είναι η μεγαλύτερη που έχουμε καταγράψει ποτέ γιατί πολλά πράγματα έχουν κλείσει», τόνισε στο Fox ο οικονομικός σύμβουλος της αμερικανικής προεδρίας.

Αργότερα σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο ανέφερε ότι οι πιθανότητες ισοσκελισμού του αμερικανικού προϋπολογισμού φέτος είναι «μηδενικές».

Όσον αφορά το πρόσθετο πακέτο μέτρων ανακούφισης για τις μικρές επιχειρήσεις εξαιτίας των συνεπειών του νέου κορονοϊού, ο Χάσετ σημείωσε ότι αναμένει να εγκριθεί σύντομα, ακολουθούμενο πιθανώς από ένα άλλο σημαντικό νομοσχέδιο από το Κογκρέσο με μέτρα τόνωσης.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τα χρήματα για την αντιμετώπιση της μείωσης των κρατικών και τοπικών εσόδων πρέπει να συμπεριληφθούν σε αυτό το μεγαλύτερο πακέτο.

Σχέδιο για τη στήριξη του πετρελαϊκού τομέα ανακοίνωσε ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι ζήτησε από την κυβέρνησή του να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα κατεπείγουσας παροχής βοήθειας στη βιομηχανία φυσικού αερίου και πετρελαίου, που πλήττονται σφοδρά από την κατακόρυφη πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τον μεγάλο αμερικανικό κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου», υποσχέθηκε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter. Πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Ενέργειας και Οικονομικών ανέλαβαν την αποστολή να διαθέσουν πόρους ώστε «αυτές οι πολύ σημαντικές εταιρείες και οι θέσεις εργασίας να είναι εγγυημένες για μεγάλο χρονικό διάστημα στο μέλλον».

Με τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων που έχουν επιβληθεί για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, οι μεταφορές και τα εργοστάσια έχουν σταματήσει σχεδόν παντού στον κόσμο και η ζήτηση πετρελαίου κατέρρευσε, χωρίς όμως να μειωθεί εξίσου και η παραγωγή. Ως αποτέλεσμα, λόγω και της έλλειψης επαρκών χώρων αποθήκευσης στις ΗΠΑ, το αμερικανικό αργό West Texas intermediate (WTI), παράδοσης Μαΐου έκλεισε την Δευτέρα στα -37,63 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές ήταν έτοιμοι ακόμη και να πληρώσουν για να ξεφορτωθούν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) του μαύρου χρυσού.

Από τις αρχές του έτους το WTI και το Μπρεντ έχουν χάσει περίπου τα δύο τρίτα της αξίας τους. Η ιστορική χθεσινή αρνητική τιμή εντείνει την πίεση στον αμερικανικό πετρελαϊκό τομέα, καθώς πολλές καταχρεωμένες εταιρείες «φλερτάρουν» με τη χρεοκοπία. Η Whiting Petroleum Corporation, που ειδικεύεται στη σχιστολιθική εξόρυξη στη Βόρεια Ντακότα και το Κολοράντο κατέθεσε ήδη αίτηση πτώχευσης. Πολλές άλλες μεγάλες εταιρείες αναθεωρούν προς τα κάτω τις δαπάνες τους.

Συμφωνία Δημοκρατικών και Λευκού Οίκου για τη χορήγηση άλλων 300 δισεκ. δολαρίων

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία δήλωσε σήμερα ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τον Λευκό Οίκο για την αποδέσμευση άλλων 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες πλήττονται από την κρίση του νέου κορονοϊού.

Την επίτευξη της συμφωνίας επιβεβαίωσε, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Fox, ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι.

«Υπάρχουν ακόμη ορισμένα σημεία που πρέπει να οριστικοποιηθούν αλλά έχουμε μια συμφωνία και πιστεύω ότι θα την εγκρίνουμε σήμερα» στη Γερουσία, είπε ο Δημοκρατικός Τσακ Σούμερ. Εξήγησε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν από τηλεφώνου «και μετά τα μεσάνυχτα» μεταξύ της Δημοκρατικής προέδρου της Βουλής Νάνσι Πελόζι, του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν και του Μαρκ Μίντοους, του προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.

Αν και σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν συμμετείχαν Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές ή γερουσιαστές, ο Σούμερ είπε ότι οι Μνούτσιν και Μίντοους ήταν «σε στενή επαφή» με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, τον Μιτς Μακόνελ, αλλά επίσης και με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τη Γερουσία, στη συνέχεια να υπερψηφιστεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τέλος να επικυρωθεί από τον πρόεδρο Τραμπ ώστε να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Ο Μνούτσιν είχε ανακοινώσει την Κυριακή τα κυριότερα σημεία αυτής της συμφωνίας, κάνοντας λόγο για ένα πακέτο 300 δισεκ. δολαρίων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντί για τα 250 που είχαν προτείνει αρχικά οι Ρεπουμπλικάνοι. Επίσης, θα αποδεσμευτούν 75 δισεκ. δολάρια για τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και 25 δισεκ. για να αυξηθεί η δυνατότητα διενέργειας διαγνωστικών εξετάσεων για τον κορονοϊό, όπως ζητούσαν οι Δημοκρατικοί.

Τα χρήματα αυτά θα προστεθούν στα 349 δισεκ. που έχουν ήδη δαπανηθεί για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ποσό που εγκρίθηκε στα τέλη Μαρτίου στο πλαίσιο του ιστορικού σχεδίου βοήθειας, ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.