Στην εφαρμογή αυστηρών μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού συνεχίζει να προχωρά η κυβέρνηση, πραγματοποιώντας αυστηρούς ελέγχους και επιβάλλοντας πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ σε όσους τα παραβαίνουν. Στο τραπέζι έχει πέσει και plan B με γενική απαγόρευση κυκλοφορίας, στα πρότυπα Ιταλίας και Ισπανίας, το οποίο εξετάζεται χωρίς να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Την ίδια στιγμή, η χώρα μας θα υποβάλλει σήμερα στο Eurogroup αίτημα διπλής ευελιξίας για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και των μέτρων αντιμετώπισης της σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Η Ελλάδα ειδικότερα θα διεκδικήσει σήμερα στο Eurogroup και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και εξαίρεση των δαπανών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού από αυτά. Ειδικότερα θα ζητήσει εξαίρεση των δαπανών για την υγεία (όπου έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία των 2.000 πρώτων προσλήψεων, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να φέρεται αποφασισμένος να θωρακίσει ακόμη περισσότερο το δημόσιο σύστημα υγείας), των δαπανών για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και των δαπανών για την απασχόληση.

Τα δύο τελευταία όμως συνδέονται μεταξύ τους, καθώς έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα εργοδοτών που αρνούνται να δώσουν σε εργαζόμενους την άδεια ειδικού σκοπού ή τη δυνατότητα τηλεεργασίας, ακόμη και απολύσεις εργαζομένων με πρόσχημα τα περιοριστικά μέτρα.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης διαμήνυσε άλλωστε εμμέσως πλην σαφώς μιλώντας χθες στον Ant1 πως στήριξη θα μπορούν να αναμένουν μόνο οι επιχειρήσεις που προστατεύουν τις θέσεις εργασίας.

Τι στήριξη μπορούν όμως να αναμένουν οι επιχειρήσεις; Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εξετάζεται η αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις που έκλεισαν λόγω των μέτρων ή είδαν συρρίκνωση τζίρου, και μάλιστα με ανοιχτό χρονοδιάγραμμα. Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα ρύθμισης δανείων στις τράπεζες.

Το υπουργείο Οικονομικών νομοθετεί παράλληλα άμεσα ολοκληρωμένο σύστημα στήριξης των εργαζομένων με εξαρτημένη εργασία, λόγω της αναστολής καταβολής μισθών από τις επιχειρήσεις, που κλείνουν προσωρινά στο πλαίσιο του lock down. Προβλέπεται μεταξύ άλλων οικονομική ενίσχυση με αποζημίωση ειδικού σκοπού και έκτακτο επίδομα, διατήρηση των θέσεων εργασίας, διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Νομοθετείται επίσης η άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.

Το υπουργείο Οικονομικών θα διαθέσει επίσης όσα κονδύλια χρειαστεί στο Υγείας. Εκτιμάται ότι οι επιπλέον πόροι για την ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας θα φθάσουν στα 200 εκατομμύρια ευρώ

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης είχε χθες το απόγευμα σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την επικαιροποίηση των μέτρων και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στους τομείς της υγείας, της απασχόλησης και της στήριξης των επιχειρήσεων λόγω των συνεπειών του κορονοϊού, ενόψει και της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup .

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας,  ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών  Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρα τω Πρωθυπουργώ Αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και ο Επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού.

Μέτρα αποφυγής συνωστισμού και το plan B για lock down

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη παράλληλα να προχωρήσει σε όλα τα αναγκαία, γρήγορα και αποφασιστικά, μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό έχει πέσει στο τραπέζι η σκέψη και για ένα γενικό lock down, με περιορισμούς και στις μετακινήσεις.

Δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση, καθώς άλλωστε κάτι τέτοιο χρειάζεται προσοχή και σωστό σχεδιασμό. Ο προβληματισμός όμως έγκειται στο ότι πλησιάζει το Πάσχα, οπότε αναμένονται μετακινήσεις πολιτών προς τα χωριά τους από τα αστικά κέντρα με κίνδυνο επιπλέον διασποράς. Και αυτό ενώ οι επιστημονικές προβολές δείχνουν ότι η πιο επικίνδυνη και κρίσιμη για την εξάπλωση του κορονοϊού καμπύλη πέφτει πάνω στη Μεγάλη Εβδομάδα. Σε κάθε περίπτωση θα συσταθεί να αποφευχθούν οι μετακινήσεις ειδικά των ευπαθών ομάδων. Εν τω μεταξύ βέβαια η κυβέρνηση ελπίζει να έχει φρενάρει την εξάπλωση του κορονοϊού, αν και υπήρξαν φαινόμενα μη συμμόρφωσης στις οδηγίες των ειδικών και τα μέτρα.

Ως εκ τούτου ο κ.Μητσοτάκης παρενέβη προσωπικώς για να σταματήσει η λειτουργία των οργανωμένων πλαζ και των χιονοδρομικών κέντρων, μετά τα φαινόμενα συνωστισμού σε αυτά από την ώρα που αποφασίστηκε να κλείσουν μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια κλπ.

Η κυβέρνηση επίσης έλαβε μέτρα για να σταματήσει ο συνωστισμός στα σούπερ μάρκετ, τα οποία από σήμερα θα επιτρέπουν την είσοδο σε ένα άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα. Ανεστάλη δε η λειτουργία λαϊκών αγορών και εμποροπανηγύρεων.

Μέτρα αποφυγής συνωστισμού λαμβάνονται σε υπηρεσίες όπως η ΔΕΗ και τα ΚΕΠ, ενώ από σήμερα θα ανοίξει πλατφόρμα ώστε 16 υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά. Ταυτόχρονα προωθείται η τηλεεργασία στο δημόσιο όπου είναι δυνατόν.

Αποφασίστηκαν επιπλέον:

-Η διακοπή οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, με εξαίρεση τη μεταφορά εμπορευμάτων και την είσοδο όσων έχουν ελληνική ιθαγένεια ή διαμένουν στην Ελλάδα.
– Η διακοπή και της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία για επιβάτες. Συνεχίζεται η μεταφορά εμπορευμάτων.
– Η απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια.

– Η διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με Ισπανία.

Από το βράδυ του Σαββάτου έχει κλείσει οριστικά η αεροπορική σύνδεση με Ιταλία. Υπενθυμίζεται ότι ήδη είχαν αποκλειστεί οι πτήσεις από και προς Μιλάνο.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας λαμβάνει μέτρα ώστε να παραμείνουν ανοιχτά και να λειτουργούν με ασφάλεια τα αεροδρόμια της χώρας. Οι κρίσιμες υπηρεσίες, δηλαδή ο πύργος ελέγχου και ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας, θα συνεχίσουν κανονικά για λόγους ασφαλείας, ενώ οι μη κρίσιμες θα λειτουργήσουν από Τρίτη με το 50% του προσωπικού στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης διάδοσης του ιού.

Με ΠΝΠ ορίζεται ειδική διαδικασία, προκειμένου ο εργαστηριακός έλεγχος για τυχόν κρούσματα στο προσωπικό των αερολιμένων της χώρας και το προσωπικό της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, να ολοκληρώνεται εντός το αργότερο 48 ωρών. Το μέτρο αυτό απαιτείται ώστε να μη χρειάζεται να μπει σε καραντίνα για 14 ολόκληρες ημέρες το προσωπικό, ιδίως σε κρίσιμες υπηρεσίες όπως ο πύργος ελέγχου. Οι έλεγχοι ανίχνευσης κρουσμάτων θα γίνονται με σύναψη σύμβασης με ειδικά αδειοδοτημένα ιδιωτικά εργαστηριακά κέντρα ή/και σε ειδικούς χώρους εντός των αεροδρομίων.

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εξακολουθούν να λειτουργούν, καθώς άλλωστε επιτελούν κρίσιμο κοινωνικό έργο. Στην τελευταία εβδομάδα, η κίνηση των επιβατών σημείωσε πτώση κατά 50% και μετά τα τελευταία περιοριστικά μέτρα η πρόβλεψη είναι πως θα πέσει ακόμη περισσότερο. Ως εκ τούτου η πληρότητα των οχημάτων (συρμών, λεωφορείων, τρόλεϋ) μειώνεται συμβάλλοντας έτσι στην αποφυγή του συνωστισμού. Για να αποφεύγεται εξάλλου συνωστισμός των επιβατών έχει ανασταλεί η εφαρμογή του μέτρου της εισόδου από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ.

Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών συνιστά στο επιβατικό κοινό να μη χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εάν έχει έστω και ήπια συμπτώματα, να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις, καθώς και να περιμένει τον επόμενο συρμό ή λεωφορείο εάν διαπιστώσει ότι είναι πλήρες.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής έχει απευθύνει έκκληση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών και να αποφεύγουν τη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με την εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος.

Υφυπουργός… κορονοϊού

Καθώς η κυβέρνηση ανέθεσε τις αρμοδιότητες του συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με απόφαση του κ. Μητσοτάκη, ο μέχρι χθες Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αναβαθμίζεται σε Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με πλήρεις και αποκλειστικες αρμοδιοτητες και ο οποίος θα αναφέρεται απευθειας στον πρωθυπουργό.

Με βιντεοκλήση η συζήτηση με Τσίπρα

Προκειμένου δε να ενισχυθεί το μήνυμα «Μένουμε σπίτι», η συζήτηση μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις έξι το απόγευμα με βιντεοκλήση και όχι δια ζώσης στη Βουλή. Υπενθυμίζεται ότι χθες επικοινώνησε ο διευθυντής του γραφείου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιχάλης Καλογηρου με το διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Ο κ.Μητσοτάκης θα συνομιλήσει -πάντα μέσω βιντεοκλήσης- με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, από την Τρίτη.