Τη βούληση της Σερβίας για τη σύναψη μιας συμφωνίας προληπτικού χαρακτήρα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Λαζάρ Κρστιτς, σε δηλώσεις του στη σερβική ραδιοτηλεόραση από την Ουάσιγκτον, όπου με τη διοικητή της σερβικής Κεντρικής Τράπεζας Γιοργκοβάνα Ταμπακόβιτς, παρακολούθησαν τις εργασίες της ετήσιας συνόδου ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Θέλουμε να ξεκινήσουν οι συνομιλίες με το ΔΝΤ, καθώς κάτι τέτοιο θα προσέδιδε αξιοπιστία στις πολιτικές μας, ωστόσο τα συναλλαγματικά μας αποθέματα βρίσκονται σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να μην απαιτείται αυτή τη στιγμή κάτι επιπλέον από μία προληπτική συμφωνία» διευκρίνισε ο κ.Κρστιτς.

«Η σερβική αντιπροσωπεία έγινε αποδέκτης θετικών σχολίων από τους αξιωματούχους, τόσο του ΔΝΤ όσο και της Παγκόσμιας Τράπεζας, για τις αλλαγές στην οικονομική πολιτική της χώρας» σημείωσε ο υπουργός.

Γνωστοποίησε δε, ότι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Οι αξιωματούχοι αυτοί, σύμφωνα με τον κ. Κρστιτς, εξέφρασαν την πεποίθηση, ότι τα οικονομικά μέτρα της σερβικής κυβέρνησης θα τονώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα.

Όπως αναφέριε το ΑΜΠΕ,από την πλευρά της, η κ. Ταμπακόβιτς σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον αξιολόγησαν θετικά την αξία των μέτρων στο μεσοπρόθεσμο μέλλον. «Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με λάθη που κληρονόμησε από προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και το βάρος ανεκπλήρωτων δεσμεύσεων προς το ΔΝΤ και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα» ανέφερε η διοικητής.

Στη διάρκεια του τριημέρου (11-13 Οκτωβρίου) που διήρκεσε η σύνοδος ΔΝΤ – Παγκόσμιας Τράπεζας, η σερβική αντιπροσωπεία διαπραγματεύτηκε και τη δυνατότητα λήψης από την Παγκόσμια Τράπεζα ενός νέου δανείου ύψους 400 εκατ. δολαρίων.