Πτωτική πορεία εμφανίζει η κατανάλωση των προϊόντων του κλάδου επεξεργασίας ιχθύων, με τη μείωση στο λιανικό κομμάτι της αγοράς να είναι αρκετά μικρότερη σε σχέση με άλλους τομείς τροφίμων. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης της Hellastat, μεγαλύτερη υποχώρηση εντοπίζεται στο χονδρικό εμπόριο λόγω των αρνητικών εξελίξεων που επικρατούν κυρίως στις εταιρείες εστίασης.

Ειδικότερα, τα εστιατόρια και ταβέρνες υφίστανται υψηλή μείωση των εσόδων τους ενώ η υποχώρηση της αγοράς εντάθηκε μετά το Σεπτέμβριο του 2011, όταν και ο ΦΠΑ της εστίασης αυξήθηκε από 8% σε 23%. Επίσης, πτώση εντοπίζεται και στη ζήτηση υπηρεσιών κέτερινγκ (catering), καθώς οι εταιρείες περιορίζουν τα κονδύλια που διαθέτουν για εκδηλώσεις συνεστιάσεων, προώθησης, διαφήμισης κ.λπ.

Σύμφωνα με τη Hellastat, ανταγωνιστικές πιέσεις προέρχονται από εισαγωγές έτοιμων κατεψυγμένων προϊόντων, οι οποίες καλύπτουν σημαντικό μέρος της εγχώριας κατανάλωσης. Η εισαγωγική διείσδυση είναι σημαντική, τόσο στα επώνυμα προϊόντα, όσο και στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (private label). Τομείς με μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης, λόγω του αρχικού ακόμα σταδίου στο οποίο βρίσκονται, αποτελούν τα επεξεργασμένα αλιεύματα, καθώς και τα έτοιμα κατεψυγμένα γεύματα που παρασκευάζονται με βάση τα θαλασσινά.

Στη μελέτη της Hellastat, αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 43 επιχειρήσεων. Ο κύκλος εργασιών του εταιρειών επεξεργασίας και εμπορίας ιχθύων του δείγματος το 2011 εμφάνισε ήπια υποχώρηση κατά 1,8%, στα 302,42 εκατ. ευρώ, μετά από μια χρονιά σταθερότητας.

Τα συνολικά λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 14,2% στα 21,25 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αποτελεσμάτων των δύο ηγέτιδων εταιρειών Καλλιμάνης ΑΕ και Κοντόβερος ΑΕΒΕ. Ωστόσο, κατεγράφησαν προ φόρων ζημιές ύψους 1,63 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 2,30 εκατ. ευρώ το 2011.

Το μέσο περιθώριο μικτών κερδών του κλάδου το 2011 υποχώρησε κατά μια μονάδα, σε 18,5%. Τα περιθώρια κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΚΠΤΦΑ) και κερδών προ φόρων (ΚΠΦ) δεν εμφάνισαν αξιόλογη μεταβολή διαμορφούμενα σε 7,1% και 1% αντίστοιχα.

Οι δείκτες γενικής και άμεσης ρευστότητας διαμορφώθηκαν σε 1,35 και 1,10 αντίστοιχα. Οι απαιτήσεις εισπράχθηκαν μετά από 4,5 μήνες, ενώ τα αποθέματα διακρατήθηκαν επί 36 ημέρες. Ο εμπορικός κύκλος σχηματίστηκε στις 67 ημέρες. Ο δείκτης των ξένων ως προς τα ίδια κεφάλαια βελτιώθηκε σε 2,4 προς 1 (από 2,6 προς 1 το 2010). Η μέση αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (RοΕ) το 2011 συνέχισε την καθοδική πορεία των τελευταίων ετών, φτάνοντας στο 1,1%.