Την διαβεβαίωση της Πορτογαλικής κυβέρνησης ότι σκοπεύει να λάβει νέα μέτρα λιτότητας σε συνεννόηση με τους διεθνείς πιστωτές σε αντικατάσταση των μέτρων που κρίθηκαν αντισυνταγματικά χαιρέτισε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Είναι καλό ότι η πορτογαλική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι παραμένει προσηλωμένη στους στόχους του προγράμματος, δεν μπορούμε παρά να το καλωσορίσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Κοτχάους και πρόσθεσε ότι η Πορτογαλία πρέπει να αποφύγει να χάσει ξανά την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών. Επισήμανε ωστόσο ότι η χώρα «έχει προχωρήσει πολύ, σε ένα πραγματικά δύσκολο μονοπάτι».

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός της χώρας Πέδρο Πέσος Κοέλιο, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τον πορτογαλικό λαό, ανακοίνωσε την υιοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας με σκοπό η Πορτογαλία να επιτύχει τους στόχους του μνημονίου.

Είχε προηγηθεί έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, με σκοπό να εκτιμηθεί η απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, που απέρριψε μια σειρά από μέτρα που είχαν παρθεί, τινάζοντας έτσι στον αέρα τον τρέχοντα προϋπολογισμό.