Ιδιαίτερη αναφορά στις προκλήσεις του οικονομικού περιβάλλοντος διεθνώς, καταδεικνύοντας την ανάγκη για περισσότερες μεταρρυθμίσεις, έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Η παγκόσμια, η ευρωπαϊκή και η ελληνική οικονομία του αύριο» που διοργάνωσε η ΕΑΣΕ για τα μέλη της.

Ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι η οικονομία σε παγκόσμιο επίπεδο κινείται με χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με τις περυσινές προβλέψεις, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρωζώνη, ειδικότερα, είναι ευάλωτη απέναντι στο ενδεχόμενο μίας νέας διεθνούς επιβράδυνσης, λόγω των συνεχιζόμενων προβλημάτων της αρχιτεκτονικής της.

Επεσήμανε την ανάγκη ενός κεντρικού δημοσιονομικού εργαλείου στην Ευρωζώνη για να επιτευχθεί η ουσιαστική οικονομική και πολιτική εμβάθυνσή της. Είπε ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει να μην είναι μόνον μία Νομισματική Ένωση, αλλά να κάνει και ουσιαστικά βήματα προς τη δημιουργία μιας Οικονομικής Ένωσης. Ως πρώτα βήματα στην κατεύθυνση αυτή, πέραν της δημιουργίας ενός κεντρικού δημοσιονομικού εργαλείου, θεωρεί τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού σχήματος εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων και τη δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς κεφαλαίου, με ενιαίους κανόνες και προδιαγραφές. Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να καταπολεμηθεί ο λαϊκισμός σε όλες τις μορφές του, διότι δηλητηριάζει το ευρωπαϊκό πνεύμα.

Για την Ελλάδα, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί από το 2010 και μετά στη μείωση των ελλειμάτων του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το δημόσιο χρέος παραμένει πολύ υψηλό όπως πολύ υψηλό είναι και το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επίσης ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα (3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022) είναι πολύ υψηλός και εμποδίζει την επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, αν μάλιστα ληφθούν υπόψη οι υψηλοί συντελεστές φορολογίας και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Το χαμηλό ποσοστό αποταμίευσης (10% του ΑΕΠ) σε σχέση με τις απαιτούμενες επενδύσεις είναι επίσης ένα σοβαρό πρόβλημα.

«Η Ελλάδα έχει το περιθώριο να επιτύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, εφόσον ακολουθηθεί η κατάλληλη πολιτική. Δεν έχουμε επαρκείς εγχώριους πόρους για να χρηματοδοτήσουμε αυτήν την ανάπτυξη, συνεπώς χρειαζόμαστε άμεσες, ξένες επενδύσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να:

  1. Προχωρήσει άμεσα σε μεταρρυθμίσεις που να προσελκύουν ξένες επενδύσεις και να λύσει τα ζητήματα χρήσης γης, κτηματολογίου κτλ
  2. Βελτιώσει τη θέση της χώρας στην αξιολόγηση των κριτηρίων του Doing Business Report της Παγκόσμιας Τράπεζας
  3. Διαπραγματευτεί τη μείωση στο πρωτογενές πλεόνασμα
  4. Επιτύχει περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις και μεταρρυθμίσεις
  5. Μειώσει την άμεση φορολογία και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης
  6. Θωρακίσει τη Δικαιοσύνη και τις Ανεξάρτητες Αρχές

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Brain Drain και στο δημογραφικό πρόβλημα, επισημαίνοντας τον καταλυτικό ρόλο των επιχειρήσεων στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Προσκάλεσε τις επιχειρήσεις να παράσχουν κίνητρα επαναπατρισμού στελεχών σε συνεργασία με το κράτος, για να προσελκύσουν υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό.

Τόνισε τέλος ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να συνδράμουν στην ενσωμάτωση του «τριγώνου της γνώσης», που περιλαμβάνει την εκπαίδευση, την καινοτομία και την έρευνα, αλλά και στην υιοθέτηση διεθνών λογιστικών προτύπων όπου δεν εφαρμόζονται σήμερα, και ιδιαίτερα στις μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς του Δημοσίου Τομέα, αλλά και στην υιοθέτηση καλών πρακτικών στην εταιρική διακυβέρνηση σε απόλυτη σύμπνοια με τις πάγιες θέσεις της ΕΑΣΕ- ώστε να μη ζημιώνεται η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό από κακές πρακτικές επιχειρήσεων.