Η Ιταλία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες πώς σκοπεύει να αποφύγει πειθαρχικές ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αυξανόμενο χρέος της, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Οι δηλώσεις του έγιναν αφού ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία εξήγησε τα δημόσια οικονομικά της χώρας του στους εταίρους της της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στο Λουξεμβούργο. Η ΕΕ έχει πει ότι υπάρχει περιθώριο να εκκινήσει πειθαρχική διαδικασία σε βάρος της Ιταλίας, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου πότε θα πρέπει να απαντήσει η Ιταλία στην Κομισιόν για να αποφύγει πειθαρχικές διαδικασίες, ο Λεμέρ δήλωσε: «Θα έλεγα σε μερικές ημέρες».

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ επικύρωσαν αυτή την εβδομάδα την αξιολόγηση της Κομισιόν ότι η Ιταλία έχει παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ λόγω του αυξανόμενου χρέους της. Σύμφωνα με την ΕΕ, αυτό δικαιολογεί την έναρξη μιας πειθαρχικής διαδικασίας. Βάσει των κανόνων της ΕΕ, μια τέτοια διαδικασία θα χρειαστεί να ξεκινήσει πριν από την ανάπαυλα του καλοκαιριού. Η Κομισιόν αναμένεται να αποφασίσει εάν θα συστήσει τις ενέργειες αυτές στις 26 Ιουνίου, σύμφωνα με αξιωματούχους και έγγραφα της ΕΕ, αν και θα μπορούσε να είναι πιθανή η καθυστέρηση μιας εβδομάδας. Η τελική απόφαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται στις 8-9 Ιουλίου.

Παράλληλα, ο Τζοβάνι Τρία δήλωσε σήμερα ότι η Ρώμη δεν χρειάζεται να υιοθετήσει νέα δημοσιονομικά μέτρα για να συμμορφωθεί με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, σε μια προφανώς αντίθετη θέση από αυτή των Ευρωπαίων εταίρων του, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Χρειάζεται να πετύχουμε ένα έλλειμμα (το 2019) το οποίο επίσης θα αντισταθμίζει τις παρεκκλίσεις από τον στόχο για το 2018. Νομίζουμε ότι μπορούμε να το πετύχουμε χωρίς νομοθετικές αλλαγές», δήλωσε ο Τρία σε δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.