Το ενδεχόμενο να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Πορτογαλία προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, ενώ από χθες η Τρόικα των διεθνών πιστωτών βρίσκεται στη Λισαβόνα για να εξετάσει την οικονομική κατάσταση και την τήρηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζεται σε αντάλλαγμα για το δάνειο ύψους 78 δισ. ευρώ που χορηγήθηκε το 2011.

«Υπάρχει πιθανότητα να δοθεί ένας επιπλέον χρόνος για να εξομαλύνουμε το κρατικό έλλειμμα και είναι πολύ πιθανόν αυτό το θέμα να συζητηθεί εκ νέου», είπε ο πορτογάλος πρωθυπουργός.

Ο Κοέλιο υπενθύμισε ότι η Τρόικα έχει ήδη αποδεχτεί την αναθεώρηση του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα που από 3% που προβλεπόταν στο πρώτο μνημόνιο θα μπορεί να φτάσει στο 4,5% του ΑΕΠ το 2013. Ωστόσο η λιτότητα επιδείνωσε την ύφεση και την ανεργία και η κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι θα είναι αδύνατον να επιτευχθεί φέτος αυτός ο στόχος, έστω και αν έχει ήδη αναθεωρηθεί.

Την Κυριακή, μία ημέρα πριν από την άφιξη της Τρόικας στη Λισαβόνα, ο υπουργός Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ παραδέχτηκε ότι η οικονομία αναμένεται να υποχωρήσει κατά 2% φέτος, αντί για το προβλεπόμενο 1%, και εξέφρασε την ελπίδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρατείνει κατά ένα έτος το χρονικό περιθώριο που έχει δώσει στην Πορτογαλία για να εξισορροπήσει το υπερβολικό έλλειμμά της.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιου Ζοζέ Σεγκούρου τάχθηκε σήμερα υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε μια έκθεση αγροτικών προϊόντων. «Πρέπει να επαναδιαπραγματευθούμε τους όρους της οικονομικής ανάκαμψης. Αυτό σημαίνει να επαναδιαπραγματευθούμε τους στόχους μας, σημαίνει περισσότερο χρόνο για να αποπληρώσουμε το χρέος και παράταση για την πληρωμή των τόκων. Η χώρα δεν αντέχει περισσότερη λιτότητα. Έχουμε φτάσει στο όριο», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Πορτογαλίας.