Μια νέα δράση για την ενίσχυση των τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και των επιχειρήσεων από τον κλάδο της εστίασης που δραστηριοποιούνται στα νησιά, ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Υποδομών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης.

Η δράση, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, απευθύνεται σε κάθε είδους μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στον τουρισμό, σε όλα τα νησιά (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επιχειρήσεις εστίασης, επιχειρήσεις θαλάσσιου τουρισμού, γραφεία ενοικίασης γραφείων, κ.α.).

Η δράση θα παρέχει δάνεια ύψους από 10.000-30.000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους, -ειδικά για τα μικρά νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων μηδενικό επιτόκιο-, για την υλοποίηση ενεργειών εκσυγχρονισμού, ανακαίνισης, αισθητικής βελτίωσης και κάλυψης λειτουργικών αναγκών επιχειρηματικής ανάπτυξης των νησιωτικών επιχειρήσεων με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτές που συμβάλουν στην αναβάθμιση της συνολικής ποιότητας του προσφερόμενου προϊόντος.

Για παράδειγμα, ανανέωση εξοπλισμού, προώθηση τοπικών προϊόντων (π.χ. Ελληνικό πρωινό), δημιουργία πρατηρίου πώλησης τοπικών προϊόντων, κ.α.

Στο πρόγραμμα μπορούν να εντάσσονται τόσο υπό ίδρυση / νέες όσο και υφιστάμενες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι οι διαδικασίες χρηματοδότησης προβλέπονται απλοποιημένες ούτως ώστε να μπορούν να υπαχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι σε εξέλιξη διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλιστεί η διαδικασία που θα εγγυάται γρήγορα αποτελέσματα για τους ενδιαφερόμενους.

H επίσημη προκήρυξη θα δημοσιοποιηθεί το αργότερο στις 15 Μαρτίου.