Φορολογούμενοι, κυρίως ενοικιαστές ακινήτων, που έχουν λάβει ειδοποιητήριο από την εφορία να πληρώσουν το τέλος ακινήτων του 2011 θα πρέπει να προσέλθουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ, προκειμένου να διαγραφεί η οφειλή για την οποία υπόχρεοι είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Με σχετική εγκύκλιό του, το υπουργείο Οικονομικών δίνει οδηγίες στις εφορίες για το πώς θα αντιμετωπισθεί το θέμα αυτό που έχει προκύψει, επειδή ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος με βάση τον οποίο είχαν αποσταλεί τα ειδοποιητήρια από τη ΔΕΗ για την πληρωμή του ειδικού τέλους ακινήτων εκδίδεται στο όνομα του ενοικιαστή και όχι του ιδιοκτήτη.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, καλούνται οι ενοικιαστές σε βάρος των οποίων έχει βεβαιωθεί το τέλος ακινήτων να προσέλθουν στην αρμόδια για τη φορολογία Δ.Ο.Υ και να προσκομίσουν οποιοδήποτε πρόσφορο έγγραφο ή στοιχείο που να υποδεικνύει τον υπόχρεο στο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΤΗΔΕ), κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου.

Αν ο ενοικιαστής δεν γνωρίζει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου οφείλει να αποδείξει στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ ότι ο ίδιος δεν είναι ο κύριος ή ο επικαρπωτής του ακινήτου. Στη συνέχεια ο προϊστάμενος της εφορίας θα πρέπει να διαγράψει την οφειλή.

Σημειώνεται ότι τον τελευταίο μήνα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών αποστέλλει ειδοποιητήρια για την καταβολή του τέλους ακινήτων του 2011 που δεν έχει καταβληθεί από τους υπόχρεους. Πρόκειται συνολικά για 500.000 ειδοποιητήρια που αφορούν σε οφειλές ύψους 340 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο ανάμεσα σε αυτούς εκτός από τις παραπάνω περιπτώσεις των ενοικιαστών λαμβάνουν ειδοποιητήριο και ιδιοκτήτες που θεωρούσαν ότι έχουν καταβάλει το ειδικό τέλος για το 2011.

Πρόκειται για περιπτώσεις φορολογούμενων στους οποίους η ΔΕΗ απέστειλε με καθυστέρηση τη δεύτερη δόση του ειδικού τέλους για το έτος 2011, πέραν του Μαΐου του 2012.

Οι φορολογούμενοι αυτοί κατέβαλαν τα ποσά του τέλους αλλά η ΔΕΗ για λογιστικούς λόγους δεν τα έλαβε υπόψη για την πληρωμή του ειδικού τέλους.

Απέστειλε πίσω στην εφορία τα στοιχεία των φορολογούμενων αυτών καταλογίζοντάς τους ληξιπρόθεσμη οφειλή, ενώ συμψήφισε τα ποσά που έλαβε με λογαριασμούς των επόμενων μηνών.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να ελέγξουν ότι έγινε ο συμψηφισμός αυτός πριν προχωρήσουν στην καταβολή του τέλους.