Την άποψη ότι πιθανότατα θα απαιτηθεί μια διαγραφή τουλάχιστον μέρους του ελληνικού χρέους για την επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας, εξέφρασε ο Λουκ Κοέν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συζήτηση στο βελγικό Πανεπιστήμιο της Γάνδης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Κοέν φαίνεται να συμμερίζεται τη θέση του ΔΝΤ, το οποίο υποστηρίζει πως πρέπει να υπάρξει διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, προκειμένου να γίνει διαχειρίσιμο. Η Γερμανία έχει επανειλημμένα απορρίψει την ιδέα, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο.

Σύμφωνα με την βελγική εφημερίδα De Standaard, είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει δηλώσει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους «δεν αποτελεί πιθανή επιλογή». Σε μια τέτοια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, παρατηρεί η εφημερίδα, είναι προφανές ότι η άποψη που εξέφρασε ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης «κάθε άλλο παρά απηχεί το κλίμα που επικρατεί στους ευρωπαϊκούς κύκλους».

Η εφημερίδα προσθέτει, επίσης, ότι ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης εξέφρασε την ανησυχία του και για την Ισπανία, με αφορμή την νέα άνοδο που σημείωσαν τα ισπανικά επιτόκια δανεισμού (στα επίπεδα του 6%) παρά τις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ ότι θα προχωρήσει σε απεριόριστη αγορά ομολόγων για να εκτονώσει τις πιέσεις.