Ελληνικά κρασιά στα καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου και του Μανχάταν

«Για πρώτη φορά, μια ελληνική ποικιλία, εκτός από το Ασύρτικο, μπήκε στο διεθνές πάνθεον των κρασιών»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
2:00
21/12/2018
Ελληνικά κρασιά στα καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου και του Μανχάταν
3
loading

Τη λίστα κρασιών σε 32 από τα καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου, αλλά και σε ακόμη περισσότερα δημοφιλή ρεστοράν του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη έχουν «ξεκλειδώσει» οι οίνοι του Κτήματος Γεροβασιλείου, που παράγονται στην Επανομή Θεσσαλονίκης, ενώ η Μαλαγουζιά, η ξεχασμένη ελληνική ποικιλία, που ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου αναβίωσε το 1976-1977 στο Πόρτο Καρράς στη Χαλκιδική, κερδίζει διαρκώς έδαφος, έχοντας πλέον εξασφαλίσει μια θέση στο διεθνές οινικό «πάνθεον», μαζί με το γνωστό και εκτός συνόρων Ασύρτικο της Σαντορίνης.

Ενδεικτικό είναι ότι η Μαλαγουζιά κέρδισε πρόσφατα την 49η θέση μεταξύ 16.000 ποικιλιών διεθνώς, στη λίστα του αμερικανικού περιοδικού «Wine Spectator», ενώ το «Wine Spirit», που επίσης εκδίδεται στις ΗΠΑ, την κατέταξε μεταξύ των 100 καλύτερων κρασιών του κόσμου.

«Για πρώτη φορά, μια ελληνική ποικιλία εκτός από το Ασύρτικο μπήκε στο διεθνές πάνθεον των κρασιών» σχολίασε ο οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου, με την ευκαιρία εκδήλωσης που διοργάνωσε χτες στο φερώνυμο κτήμα ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), για την παρουσίαση της πορείας των ελληνικών εξαγωγών και σε περιφερειακό επίπεδο, στο πλαίσιο μελέτης του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ).

Ο κ.Γεροβασιλείου, που επεσήμανε ακόμη ότι παρά τη δημοτικότητα του ασύρτικου, η μαλαγουζιά είναι πλέον πρώτη σε εξαγωγές βάσει ποσότητας μεταξύ των μονοποικιλιακών ελληνικών κρασιών, κάλεσε ακόμη τους Έλληνες οινοποιούς να δείξουν διεθνώς τον «καλό εαυτό» τους και να προσανατολιστούν εξαγωγικά στις εγχώριες ποικιλίες αντί να ποντάρουν στις ξένες. Όπως είπε, όσοι Έλληνες οινοποιοί προσπάθησαν να εξάγουν κρασιά βασισμένα σε ξένες ποικιλίες απέτυχαν, διότι «οι ξένες ποικιλίες παράγονται παντού και πιο φθηνά (από ό,τι στην Ελλάδα)».

Αντίθετα, οι ελληνικές έχουν ευοίωνη προοπτική, ιδίως σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για ιδιαίτερα κρασιά από τοπικές ποικιλίες. Άλλωστε, οι ΗΠΑ, μαζί με τον Καναδά, είναι και οι κυριότερες αγορές για τα κρασιά του Κτήματος Γεροβασιλείου (που πάνω από το 30% των πωλήσεών του αφορά σε εξαγωγές), όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Επενδύσεις 7 εκατ. ευρώ το 2017-2018 με στόχο την ποιότητα

Κατά τον κ. Γεροβασιλείου, το κρασί, που τα τελευταία χρόνια έχει μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα, βασίζεται πλέον ολοένα και περισσότερο στην ποιότητα. Για αυτό άλλωστε, το 2017-2018 περί τα 7 εκατ. ευρώ επενδύθηκαν, όπως είπε, στο Κτήμα Γεροβασιλείου στην Επανομή και το Κτήμα Βιβλία Χώρα στο Παγγαίο Καβάλας (στο οποίο συμμετέχει με ποσοστό 50%), προκειμένου να αυξηθεί όχι ο όγκος της παραγωγής, αλλά κυρίως η ποιότητα. Στη μεν Επανομή, η επένδυση, ύψους 3 εκατ. ευρώ, αφορά τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής, ενώ στο Κτήμα Βιβλία Χώρα έχουν επενδυθεί στη διετία 4 εκατ. ευρώ για εξοπλισμό, επεκτάσεις και αναμπελώσεις.

Παράλληλα, το Κτήμα Βιβλία Χώρα απέκτησε το Κτήμα Τίτου Ευτυχίδη στη Γουμένισσα Κιλκίς, με στόχο να αναδείξει το ΠΟΠ κρασί Γουμένισσα, το Κτήμα Χρήστου Κόκκαλη στην Πελοπόννησο, όπου οι αμπελώνες επεκτάθηκαν από 30 σε 120 στρέμματα και έκταση 20 στρεμμάτων στο νησάκι Θηρασιά κοντά στη Σαντορίνη, προκειμένου να δημιουργηθεί και εκεί οινοποιείο, με στόχο την καλλιέργεια παραδοσιακών ποικιλιών της περιοχής. Στο δε Κτήμα Γεροβασιλείου έχει δημιουργηθεί επίσης πειραματικός αμπελώνας, όπου έχουν φυτευτεί δεκάδες ποικιλίες, στις οποίες δίδει έμφαση στο Κτήμα, προκειμένου να εξεταστεί ποιες είναι καταλληλότερες για τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

Το Κτήμα Γεροβασιλείου παράγει ετησίως περίπου 450.000 φιάλες κρασιού, με πρώτη ύλη προερχόμενη αποκλειστικά από ιδιόκτητα αμπελοτόπια έκτασης 720 στρεμμάτων στην Επανομή, ενώ οι ετήσιες πωλήσεις του ανέρχονται σε 6 εκατ. ευρώ, έναντι 8 εκατ. για το Κτήμα Βιβλία Χώρα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar John From NY

    Να'ναι καλά οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Άμα δεν έχεις κονέ δεν παίρνεις τίποτα! Αφού παίρνει όλους τους ταβερνιαριδες από εδώ φάση Tribeca εκεί που το παίζουν μούρη και τους πάει βόλτα Σαντορίνη και δεν ξέρω εγώ που αλλού με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Μου θυμίζει έναν παριανό στην Αγγλία Πανεπιστήμιο που έκανε business plan για ξενοδοχειο Ελλάδα και έβαλε κέρδη πολλά εκατομμύρια τον πρώτο χρόνο. Του λένε μα πως είναι δυνατόν; Μα λέει θα υπερτιμολογήσω τα πάντα και θα πάρω ευρωπαϊκή επιδότηση. Απλά να σας πω ότι πήρε 10 στα 100. Να μας πει από τα 7 εκατομμύρια πόσα είναι δικά του και αν όσα βάζει ο ίδιος είναι από φορολογημενα έσοδα. Γιατί ένταξη σε πούμε πουλάει 100 κάσες σε ένα μαγαζί. Τα έσοδα τα δηλώνει Ελλάδα; και μετά ως δια μαγείας φτάνουν Ελλάδα και αγοράζει σπίτια και αμάξια! Και πάει ο νέος να ανοίξει μια επιχείρηση και του παίρνει σύνολο κάπου 70% φόρο. Έχω φίλους κάτω που δεν αντέχουν άλλο κάτω. Ρε παιδιά όχι άλλο κάρβουνο έλεος!

    1. avatar τριαλαρο

      το σχόλιο ή το γράφεις για ελληνοαμερικανούς μόνο ή νομίζεις ότι είναι όλοι σχετικοι.

      Η Tribeca τι είναι οεο?

      1. avatar John From NY

        Καλά ρε φίλε Google Maps δεν έχει το κινητό σου; Το άρθρο για Manhattan δεν λεει; Τι να γράψω για την Αυστραλία; Όποιος ξέρει από εδώ κατάλαβε για πιο μαγαζί ελληνικό μιλάω.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει