Η ενεργειακή συνεργασία των χωρών μας βρίσκεται στον πυρήνα των διμερών οικονομικών σχέσεων, κατέστησε σαφές ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα, στο περιθώριο ενημέρωσης των δημοσιογράφων στην Αθήνα.

Ο Αντρέι Μάσλοφ, τόνισε πως «η Ρωσία είναι επί δεκαετίες παραδοσιακός προμηθευτής φυσικού αερίου, πετρελαίου, πετρελαιοειδών και βασικού ενεργειακού εξοπλισμού στην Ελλάδα. Εδώ υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης δεδομένης της αυξημένες ζήτησης στην Ελλάδα. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό» ανέφερε σχετικά.

Σε ό,τι αφορά τoν αγωγό Turkish Stream, υποστήριξε πως η λειτουργία του θα συμβάλλει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου της Ελλάδας.

Ακόμα αναγνώρισε τη σημασία αυτού του έργου για την Ελλάδα και εξέφρασε την εκτίμηση της Μόσχας για την υπεύθυνη θέση της Ελλάδας, όπως είπε, ότι είναι  δικαίωμα της να προωθεί τα σχέδια που ανταποκρίνονται στα εθνικά της συμφέροντα, να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο της περιοχής.

Αναφερόμενος σε σχετικές δηλώσεις του Ρώσου Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, είπε ότι η Ρωσία είναι ξεκάθαρα έτοιμη για την υλοποίηση από κοινού με την Ελλάδα μεγάλων έργων ενεργειακών υποδομών, για την προοπτική διασύνδεσης της νότιας Ευρώπης -μέσω της Ελλάδας- με τον Turkish Stream. «Αυτή τη στιγμή στο τραπέζι βρίσκονται όλες οι εναλλακτικές. Δεν έχει ληφθεί ακόμα η τελική λύση, η τελική απόφαση ως προς την ευρωπαϊκή διαδρομή. Πρέπει να έχουμε υπόψη δύο σημαντικούς παράγοντες: Όλες οι προτάσεις πρέπει να αξιολογηθούν από οικονομικής άποψης, από τις εταιρείες που σχεδιάζουν το έργο. Πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμο, εφαρμόσιμο. Δεύτερον, χρειάζονται σαφείς εγγυήσεις από την ΕΕ, ότι δεν θα εμποδίσει την κατασκευή ή τη μετέπειτα λειτουργία του αγωγού» αποσαφήνισε.

Σε αυτό το μήκος κλίματος, ανέφερε πως οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν επαρκούν ακόμα και πως αυτό συνεπάγεται τις εντατικές επαφές μεταξύ των ενδιαφερόμενων εταιρειών.

Στην κατεύθυνση αυτή, έστειλε μήνυμα στις ενδιαφερόμενες χώρες της ΕΕ, πως πρέπει να αποφασίσουν μόνες τους τι ακριβώς θέλουν και να τακτοποιήσουν όλα τα θέματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.