Προς απόρριψη των περικοπών στους Κοινοτικούς Προϋπολογισμούς, που έχουν προταθεί από ορισμένα κράτη-μέλη της Ε.Ε., προσανατολίζονται οι ευρωβουλευτές.

Στο μικροσκόπιο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπαίνει σήμερα κι’ αύριο τόσο ο Κοινοτικός Προϋπολογισμός για το επόμενο έτος, όσο και ο πολυετής προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014-2020.

Οι ευρωβουλευτές αντιτίθενται στις μειώσεις που προτείνονται για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό το 2013, ενώ φαίνεται ότι δεν θα συμφωνήσουν στις μεγάλες περικοπές, που έχουν προταθεί από ορισμένα κράτη-μέλη στα κονδύλια του πολυετούς προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απ’ ότι έχει προκύψει μέχρι στιγμής, οι ευρωβουλευτές έχουν καταλήξει να προτείνουν μείωση των περικοπών που προτείνονται από το Συμβούλιο στον Προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2013.

Στόχος της Ευρωβουλής είναι να αναθεωρηθούν οι προτάσεις του Συμβουλίου για μειώσεις στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό, προκειμένου να μπορέσει η Ε.Ε. να πληρώσει τους τρέχοντες λογαριασμούς που αφορούν υπηρεσίες που παρέχονται στα κράτη μέλη, είπε ξένος ευρωβουλευτής-μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του ΕΚ. Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια και θα τεθεί σε ψηφοφορία την Τρίτη.

Παράλληλα, αύριο οι ευρωβουλευτές αναμένεται να αντιδράσουν έντονα στις μεγάλες περικοπές που έχουν προταθεί να γίνουν στον πολυετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης από ορισμένα κράτη-μέλη, για την περίοδο 2014-2020, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες, μέχρι στιγμής, πληροφορίες, οι ευρωβουλευτές, θα αξιώσουν επίσης από τις κυβερνήσεις που ζητούν να γίνουν μεγάλες περικοπές, να ξεκαθαρίσουν ποιες ακριβώς πολιτικές θα πρέπει να εγκαταλειφθούν προκειμένου να καταστεί αυτό δυνατό. Η συζήτηση και η ψηφοφορία θα γίνουν αύριο.

Αύριο οι Μπαρόζο και Ρομπάϊ θα αναφερθούν στα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και φέρονται αποφασισμένοι να δώσουν προτεραιότητα και να ζητήσουν εξηγήσεις για τα σχέδια που αφορούν την τραπεζική, οικονομική και νομισματική ένωση της Ευρώπης.

Σ’ αυτό που επιμένουν ιδιαίτερα οι ευρωβουλευτές είναι το ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων στην ΕΕ θα πρέπει να συνοδεύεται και από μεγαλύτερη δημοκρατική λογοδοσία.