Η «παγίδα» με το IBAN στην αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα 2018

Υπάρχει περίπτωση να το πληρωθεί άλλο πρόσωπο


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
8:21
07/12/2018
Η «παγίδα» με το IBAN στην αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα 2018
23
loading

Το κοινωνικό μέρισμα περιμένουν τα νοικοκυριά και οι δηλώσεις αναμένονται από σήμερα.

Το κριτήριο των καταθέσεων φαίνεται μείζονος σημασίας αλλά καίει πολλά νοικοκυριά. Θα ακυρώνονται απευθείας οι αιτήσεις δικαιούχων μονοπρόσωπου νοικοκυριού που έχει καταθέσεις άνω των 9.000 ευρώ ενώ το ποσό αυξάνεται αναλογικά με τα μέλη της οικογένειάς και έχει όριο τις 27.000 ευρώ. Επίσης θα ακυρώνονται οι αιτήσεις όσων έχουν τεκμαρτό εισόδημα μεγαλύτερο του δηλωθέν, ΙΧ αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών, σκάφη αναψυχής, δίδακτρα από ιδιωτικά σχολεία και δαπάνες από αμοιβές υπηρετικού προσωπικού.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή των φιλοξενούμενων, που μπορεί πλέον να μην φιλοξενούνται, αλλά δεν μπορούν να υποβάλουν δική τους αίτηση, άρα χάνουν το κοινωνικό μέρισμα.

Αυτό που θέλει μεγάλη προσοχή είναι τα στοιχεία για τη διασταύρωση του πεδίου του ΑΦΜ στο IBAN του λογαριασμού.

Όμως αυτό που πρέπει να προσέξουν όσοι κάνουν αίτηση είναι ότι στον Οδηγό των 6 βημάτων, το υπουργείο Οικονομικών τονίζει πως: «Σε περίπτωση που από λάθος δηλωθεί ενεργός λογαριασμός ΙΒΑΝ ο οποίος δεν ανήκει στο δικαιούχο ή συνδικαιούχο του μερίσματος (ανήκει δηλαδή σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο), ενδέχεται η πληρωμή να προχωρήσει κανονικά καθώς δεν είναι πάντοτε δυνατός ο έλεγχος του συνδυασμού του ΑΦΜ με το ΙΒΑΝ. Σε αυτή την περίπτωση θα εισπραχθεί το κοινωνικό μέρισμα από κάποιον άλλον. Απαιτείται επομένως μεγάλη προσοχή στη συμπλήρωση του πεδίου του ΙΒΑΝ».

Συγκεκριμένα με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να εισάγετε τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) σας και τον αριθμό ενός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων. Θα σας ζητηθεί επίσης να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται, δηλαδή των στοιχείων που αφορούν εσάς, την/τον σύζυγό σας και τα προστατευόμενα τέκνα σας.

Επίσης, θα πρέπει να δηλώσετε ένα έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο πρέπει να είστε υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος.

Αν κάνετε λάθος και αποτύχει η διασταύρωση, τότε δεν αποκλεέιται η πληρωμή να γίνει στον λάθος λογαριασμό...

«Για τον λόγο αυτό, προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε τυχόν δηλωμένο ακατάσχετο λογαριασμό, τον λογαριασμό μισθοδοσίας ή είσπραξης σύνταξης ή επιδομάτων (ανεργίας, ΚΕΑ κτλ), εάν υπάρχει, ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την πίστωση των χρημάτων στον λογαριασμό σας. Τα οικονομικά/περιουσιακά στοιχεία θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στην αίτηση και η αλλαγή τους δεν είναι δυνατή.

Σας συνιστούμε να μην παραλείψετε να δηλώσετε διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς στέλνονται ειδοποιήσεις σε περίπτωση προβλημάτων και αποτυχίας πληρωμής του μερίσματος στο λογαριασμό σας» τονίζεται στον οδηγό.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

23
σχόλια
 1. avatar ΧΡΗΣΤΟΣ Χ

  ΑΦΟΥ ΕΛΗΞΕ ΗΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΣΤΙΣ 21/12/2018, ΣΤΙΣ 22/12 ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΔΕ ΔΙΚΑΙΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΔΙΟΤΙ ......ΕΝ ΤΕΛΗ Η ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΙΧΕ ΛΑΘΟΣ ΑΦΜ. ( ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΠΛΗΡΩΝΟΜΟΥΝ Κ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΥ ..............ΑΠΟΡΩ!!!!!!!!!!!) ΤΩΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΤΟ ΑΦΜ ΔΙΟΡΘΩΣΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΡΩ ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΤΩΝ 200 ΕΥΡΩ?

 2. avatar Τρέχα φεύγα

  Όλα γίνονται για λόγους σκοπιμότητας να φοβηθεί ο κοσμάκης μην γίνει κάποιο λάθος και δεν πάρει το μέρισμα και τρέχει στους γνώστες του προβλήματος "Λογιστές".

  1. avatar ΜΑΤΙΝΑ

   ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΟΡΔΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΣ 14/12. ΟΧΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΝΕ ΑΛΛΟΥ....

 3. avatar Λιυσα

  Μας κατάντησαν να περνούμε επιδόματα.ας μας άφηναν τα δώρα και τον μισθό που είχαμε και να τους τα χάριζα.

 4. avatar τριαλαρο

  συγνώμη, αν δεν το κάνεις επίτηδες, πως είναι δυνατόν να δώσεις τον δικό σου ΑΦΜ κάπου και αλλουνού ΙΒΑΝ??

  1. avatar FATJON.KRISTO.SPAHO

   Καλημέρα ι θελα νασασ κανό μια ερώτηση . εγώ που πλιρονο κάθε χρόνο για τα εξοδιμα στην τράπεζα που δινωνο κάθε χρόνο και νιχιαζο σπίτι Μάι το όνομα μου καί με σινβολιο με όλα τα χαρτιά που χρειάζονται μετά πάντα για τί δεν μου επιτρέπεται να πάρω και εγώ οποσ περνούν ολι εγώ δεν χροσταο πουθενά στην εφορία

 5. avatar Μέρισμα 2018, η ΧΑΡΑ του λογιστή!

  Το καλύτερο κοινωνικό μέρισμα, θα το πάρουν οι λογιστές! 20ε ταρίφα εγκριθεί δεν εγκριθεί! (φυσικά μαύρα)
  Τον περισσότερο κόσμο (που δεν ξέρει να κάνει την αίτηση) τον υποχρεώνουν να πάει στον λογιστή, ενώ το υπουργείο έχει ΟΛΑ τα δεδομένα και θα μπορούσε να γίνει αυτόματα η χορήγηση του, όπως δηλαδή κάνουν στους ηλικιωμένους 70+. Εκτός όμως από αυτό θα μπορούσαν να την έκαναν και στα Κ.Ε.Π. Εκεί όμως αν δεν είσαι συγγενείς η φίλος ΔΕΝ τις αναλαμβάνουν λέγοντας ότι δεν είναι δική τους δουλειά. Έτσι θέλοντας και μη γίνεσαι... η χαρά του λογιστή. (αρκετοί από αυτούς θα δυσανασχέτησαν όταν τα τσακάλια του Υ.ΟΙ. είπαν ότι όσοι είναι 70+ θα γίνεται η αίτηση αυτόματα)

  1. avatar PAG.

   Επειδή είμαι λογίστρια σας ενημερώνω ότι κανείς μέχρι τώρα δεν μου έχει πληρώσει 20€ για οποιαδήποτε αίτηση. Οι περισσότεροι δυσανασχετούν ακόμα και με τα 5 €. Όλες αυτές τις αιτήσεις παντός τύπου προς κάθε υπηρεσία του δημοσίου τις φορτωθήκαμε σαν κλάδος χωρίς να μας ρωτήσει κανείς. Αφού τις κάνουμε όμως πρέπει να πληρωθούμε, δεν είμαστε υπαλληλοι του δημοσίου. Πληρώνουμε 24% ΦΠΑ και 29% φόρο για κάθε συναλλαγή. Από τα 20 € που όλοι σας θεωρείτε πολλά μένουν 11,24 € που απο αυτά θα πληρωθούν τα έξοδα των ασφαλιστικών ταμείων και τα έξοδα του γραφείου. Ποιανού χαρά είναι λοιπόν ; Του ΔΗΜΟΣΙΟΥ και των ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΥΧΩΝ

   1. avatar Για πια 5 ευρω λες;

    Στην δικια μου αιτηση για το κοινωνικο μερισμα αν και δεν εκανε ουτε τρια λεπτα, μου ζητησε 15. Τελικα την απερριψε το συστημα και οσο για αποδειξη μου ειπε ευχαριστω που είναι και δωρεαν. Αυτά η εφορια δεν τα βλεπει η μηπως δεν αγγιζει τους λογιστες, μιλαμε για γερο φαγοποτι.

   2. avatar Μέρισμα 2018, η ΧΑΡΑ του λογιστή!

    Επειδή πέρυσι έτυχε να κάνω αρκετές συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα, σε λογιστικά γραφεία υπήρχαν ουρές που πήγαιναν να κάνουν την αίτηση άνθρωποι όλων των ηλικιών. Λόγω των πολλών αιτήσεων (σε μαύρο χρήμα πάντα) κάποια από αυτά τα γραφεία στην κυριολεξία θησαύρισαν.
    Είναι το γνωστό σλόγκαν που είχε βγει εκείνες τις μέρες... ''εμείς πάμε να πάρουμε το μέρισμα και οι λογιστές το διαμέρισμα''
    Κάθε αίτηση για κάποιους ήταν και μια μικρή κατάθεση για άλλους! Και οι αιτήσεις παρά πολλές! Γιατί δεν ήταν μόνο αυτοί που το έπαιρναν αλλά και αυτοί που για κάποιους λόγους τους απέρριπταν. Όλοι πλήρωναν την εργασία!
    Τώρα για τα 11,24ε (που αφορά τους συνειδητούς με απόδειξη) που εσείς θεωρείτε... λίγα για χρονική εργασία λιγότερη του πεντάλεπτου, τι να πω... με καλύψατε!

    1. avatar PAG.

     Δεν μας πληρώνετε για τον χρόνο μας αλλά για τις γνώσεις και την επαγγελματική μας κατάρτηση. Διαφορετικά μπορείτε να κάνετε όλες τις αιτήσεις μονοι σας. Άλλωστε οι πλατφόρμες είναι δωρεάν. Αρκεί κάποιος να έχει υπολογιστή, εκτυπωτή και σύνδεση στο ίντερνετ τα οποία "μαντέψτε" ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ.

  2. avatar Λογιστής

   Ναι φίλε μου όπως τα λες είναι μόνο που το 20 ευρω ταρίφα το έβγαλες από το μυαλό σου.
   Φυσικά από τη στιγμή που έρχεσαι να σου κάνω κάποια δουλειά ,χρειάζεται να με πληρώσεις μιας και δεν είμαι ΚΕΠ.Αντίθετα οτιδήποτε σε αυτή τη χώρα είναι για κάποιο λόγο δουλειά του λογιστή.

   1. avatar Μέρισμα 2018, η ΧΑΡΑ του λογιστή!

    Λάθος. Η ταρίφα 20ε δεν είναι από το μυαλό αλλά από τα μάτια. Και αν εσύ δεν αμείβεσαι με 20 ευρώ αλλά λιγότερα, οι περισσότεροι συνάδελφοι σου είχαν βάλει πινακίδες στα γραφεία τους, '''''20ε η αίτηση εγκριθεί δεν εγκριθεί'''''' για εργασία που η χρονική διάρκεια της ήταν... λιγότερη από 5'.
    Σαν να λέμε 5 ΕΥΡΩ το λεπτό και εννοείτε μαύρα!!! Αλλά εκτός από αυτό εσύ σαν λογιστής το 2017 όσες αιτήσεις έκανες για το μέρισμα, έκοψες σε ΟΛΕΣ αποδείξεις? Την απάντηση φυσικά μην την δώσεις σε μένα αλλά στο εαυτό σου.

   2. avatar Legolant

    Αγαπητέ λογιστή κανένας δεν αμφιβάλλει ότι πρέπει να αμοιφθής για την εργασία σου, αλλά να δώσεις και μία ρημάδα απόδειξη και να φορολογηθείς όπως κι εγώ και όχι να τα παίρνεις "μαύρα"!!!

    1. avatar PAG.

     Δηλαδή εσύ φορολογήσαι για όλα όσα παίρνεις ! Και δικαιούσαι και μέρισμα !!! Κοίτα πως έχουν τα πράγματα. Υπάρχουμε εμείς πού από τις αμοιβές μας πληρώνουμε την ΕΙΣΦΟΡΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ για να μπορείτε οι υπόλοιποι να πέρνετε τα κοινωνικά μερίσματα.

   3. avatar mylogic

    Πέστα αγαπητέ. Δεν είμαι λογιστής, δεν έχω σχέση με τον χώρο, αλλά αυτό το- να κάνω την δουλειά μου τζάμπα- δεν το κατάλαβα ποτέ στην Ελλάδα.
    Επίσης η συγκεκριμένη εργασία, συμπαθάτε με αν δεν γνωρίζω- μηχανικος ειμαι- αλλά δεν είναι ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ αλλά διεκπαιρεωτική.
    Κοινώς είναι σα να ζητάς από μένα τον μηχανικό, να σου δώσω τη γνώμη μου και για την καλωδίωση αλλά να μην με πληρώσεις και από πάνω.
    Βασικά έχουν φορτώσει με τόση εργασία - που τελικά δεν πληρώνεται - καποια επαγγέλματα οπως λογιστές και δικηγόρους- και από πάνω τ ακούνε κιόλας

    Προσωπικά χάρη μας κάνουν, όχι να τους την λέμε και απο πάνω.

 6. avatar Φοινικιος

  Εκτός απο την διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κινητό για τυχόν ειδοποίηση!!! Τι συμβαίνει αν δεν έχει κάποιος κινητό? Πρέπει να προμηθευτεί υποχρεωτικά για να μην χάσει το επίδομα? Γιατί δεν στέλνετε ενα Email, μήπως επειδή μπορεί να σωθεί και να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για κάποιον λόγο??? Αφού είστε Μπανανία, γιατί δεν φυτευετε μπανανιες ως σήμα αναγνώρισης και υπενθύμισης?

 7. Ζωή με επιδόματα..ζωή της πλάκας...περνάνε τα χρόνια μας ανούσια .... ανεργία...εξαθλίωση ..πείνα...μιζέρια...όσοι δουλεύουμε προσπαθούμε να ζήσουμε και όσους δεν δουλεύουν...γεροντακια εξαθλιωμένα...παιδάκια χωρίς τα βασικά..και τους βλέπεις να μιλάνε και σ έρχεται να σπάσεις ότι βρεις μπροστά σου....φταίμε....φταίμε πολύ όλοι μας...δεν υπάρχει πλέον ελπίδα ..

 8. avatar Εφη2019

  Σου λεει η δικαιουχος η συνδικαιουχος!το iban ειναι ενα απο τη στιγμη που παραδειγμα εγω θελω να βαλω στο βιβλιαριο μου και καποιον αλλον απο την οικογενεια μου ,αν κανεις λαθος ομως τα χρηματα θα πανε σε καποιον αγνωστο και αντε να τον βρεις μετα !οποτε μια χαρα σου λεει

 9. avatar 33

  εξευτελισμός ντρόπιασμα αναγούλα εμετός

 10. avatar sofia4231

  Πως γίνεται να γράφουν ότι "αν δηλώσετε λάθος ενεργό λογαριασμό IBAN τα χρήματα θα μπουν σε εκείνον τον δικαιούχο" οπότε πρέπει να προσέχουμε με το IBAN.. Και μετά γράφουν πως "στο IBAN πρέπει να είσαι ο δικαιούχος ή συνδικαιούχος για να μπορέσεις να πάρεις τα χρήματα αλλιώς δεν θα πιστωθούν".. Τελικά ξέρουν τι ισχύει ή μόνο πανηκοβάλουν τον κόσμο με το πως θα κάνουν την αίτηση???....

  1. avatar Μαρία Μπαρσάκη.

   Αυτό με το ΙΒΑΝ έχει γίνει ΤΕΡΑΣΤΙΟ θέμα, χωρίς λόγο,δηλαδή πόσο βλάκας είναι κάποιος για να βάλει άλλον ή λάθος ΙΒΑΝ?εντάξει, προσέχεις λίγο...Νομίζω ότι τονίζεται ιδιάιτερα αυτό προς κατατρομοκράτηση των πολιτών και για να καλυφθούν άλλα προβληματικά θέματα της εφαρμογής, πιο σπουδαία, όπως πχ. ότι δεν δίνεται το μέρισμα σε οικογένειες που ενώ πληρούν τις τυπικές προΥποθέσεις, δεν τους δίνεται πχ. επειδή αμφισβητείται η παραμονή τους στην Ελλάδα, ενώ φαίνονται φορολογικές δηλώσεις, ΕΦΚΑ , επαγγελματικές μισθώσεις κλπ.Αυτή η δικαιολογία για την μη διαμονή χρησιμοποιείται σαν κόφτης, γιατί είναι το μόνο στοιχείο που ΔΕΝ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ ή ΔΕΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝεται εκ των υστέρων.

 11. avatar Δρακάκη Αναστασία

  Του δηλωθέντος

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει