Τις αλλαγές στο μέτρο της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης που θα περιορίσουν τις επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά και το πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο περιλαμβάνει μείωση του υψηλού φόρου στο πετρέλαιο κίνησης, μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στα ασθενέστερα εισοδηματικά κλιμάκια, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται αν είναι δυνατόν ακόμα και στις 15 Οκτωβρίου.

Εφόσον δοθεί το πράσινο φως από την τρόικα για την προώθηση της εξίσωσης των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης εναλλακτικά της νέας αύξησης του ΦΠΑ, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης από τα 412 ευρώ ανά χιλιόλιτρο σε 390 ευρώ. Ετσι η εξίσωση θα οδηγήσει τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης από τα 21 στα 390 και όχι στα 412 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

Το δεύτερο μέτρο που εξετάζεται αφορά παράλληλη παρέμβαση μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου. Σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου στην Αττική διαμορφώνονται σε επίπεδο χαμηλότερο κατά 20% των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης. Η πρόταση που έχει τεθεί στο τραπέζι αφορά διεύρυνση της αύξησης της έκπτωσης στο 40%.

Το τρίτο μέτρο δεν είναι άλλο από τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στις ασθενέστερες εισοδηματικά ομάδες του πληθυσμού, που χαρακτηρίζεται από κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών «αναπόσπαστο» τυχόν εξίσωσης των φόρων.

Παρ΄ ότι η εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης θα κόψει τον ομφάλιο λώρο με τη φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο στο πετρέλαιο που εκτιμάται ότι στερεί έσοδα 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο και άρα θα λύσει τον γρίφο εξεύρεσης 1 δισ. ευρώ πρόσθετων εσόδων το 2011 που επιτάσσει το Μνημόνιο, οι αποφάσεις δεν είναι ακόμα οριστικές, αν και η ζυγαριά γέρνει προς αυτή την κατεύθυνση. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κατά τη διάρκεια της τελευταίας σύσκεψης που έγινε το περασμένο Σάββατο ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους υπηρεσιακούς παράγοντες να μελετήσουν δύο ακόμα εναλλακτικές προτάσεις εξεύρεσης ενός δισ. ευρώ: αύξηση του χαμηλού συντελεστή 11% στο 13% χωρίς να μεταβάλλεται ο ανώτατος συντελεστής 23% ή καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 17%- 18%. Κι όλα αυτά για να μην αναγκαστεί να εφαρμόσει την πρόβλεψη του Μνημονίου για έσοδα 1 δισ. ευρώ από μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Οι τελικές αποφάσεις δεν θα ληφθούν πριν από την έλευση του κλιμακίου της τρόικας στις 13 Σεπτεμβρίου και θα περιληφθούν σε φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το αργότερο έως τον Οκτώβριο στη Βουλή.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ