Μηνύματα για τον περιορισμό του ελλείμματος στο 8,1%, που προβλέπει ο προϋπολογισμός, αναμένουν οι αγορές προκειμένου να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του spread των ελληνικών ομολόγων που βρίσκεται στα ύψη παρότι δεν εκδίδονται τίτλοι.

Ιδιαίτερα κρίσιμο είναι το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, καθώς στη διάρκειά του θα κριθεί η πορεία των φορολογικών εσόδων, που αποτελούν μέχρι τώρα την «αχίλλειο πτέρνα» του προϋπολογισμού.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, εκτιμά ότι εφόσον πειστούν οι αγορές για την τήρηση των στόχων που περιγράφει το μνημόνιο και συγκεκριμένα όταν διαφανεί πειστικά ότι το έλλειμμα φέτος μειώνεται στο 8,1%, θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση των spreads δανεισμού.

Το διάστημα μέχρι και το Νοέμβριο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο καθώς στη διάρκειά του αναμένεται:

-Η έγκριση από το Eurogroup και το Ecofin σήμερα και αύριο, της καταβολής της β’ δόσης των 9 δισ. ευρώ, από το μηχανισμό στήριξης. Η εκταμίευση θα γίνει στις 14 – 15 Σεπτεμβρίου.

-Στα μέσα Σεπτεμβρίου επανέρχεται στην Αθήνα κλιμάκιο των ελεγκτών Ε.Ε, ΕΚΤ και ΔΝΤ για άτυπο έλεγχο επί των οικονομικών εξελίξεων.

-Στις 4 Οκτωβρίου το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011. Από τους πίνακες που θα περιέχει, θα πρέπει να προκύπτει η βεβαιότητα για τη μείωση του ελλείμματος στο 8,1% του ΑΕΠ φέτος και στο 7,6% το 2011, με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές. Το περιεχόμενο του προσχεδίου του προϋπολογισμού θα τεθεί υπόψη και της τρόικας.

-Στις 15 Οκτωβρίου η τρόικα επανέρχεται για τακτικό έλεγχο αυτή τη φορά, τσεκάροντας τόσο τα δημοσιονομικά μεγέθη όσο και την πορεία υλοποίησης των θεσμικών και διαρθρωτικών αλλαγών που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση.

-Μέχρι τις 19 Νοεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών θα υποβάλει προς ψήφιση στη Βουλή το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, το περιεχόμενου του οποίου αναγκαστικά θα έχει εγκριθεί από την τρόικα και θα ενσωματώνει όλα τα μέτρα που θα ληφθούν το επόμενο έτος.

-Την ίδια περίοδο, η τρόικα θα πραγματοποιήσει και νέο έλεγχο, εν όψει της εκταμίευσης της τρίτης δόσης του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Με το ποσό αυτό το συνολικό ύψος του δανεισμού από το μηχανισμό στήριξης θα φτάσει στα 38 δισ. ευρώ το 2010.

Εφόσον η ελληνική οικονομία περάσει με επιτυχία τις αλλεπάλληλες εξετάσεις που θα υποστεί, θα καμφθεί η δυσπιστία των αγορών, που διατηρεί το spread των δεκαετών ομολόγων στα επίπεδα των 930 μονάδων βάσης πάνω από το γερμανικό, παρότι η χώρα έχει ενταχθεί στο μηχανισμό στήριξης και δεν δανείζεται από τις αγορές.

Πηγή: Nafteboriki.gr