Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημερώθηκε ήδη από χθες Τετάρτη για τις λεπτομέρειες του σχεδίου βοήθειας της γαλλικής κυβέρνησης προς τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και θα εξετάσει «τις πολλές επιπτώσεις» του στην ανταγωνιστικότητα και το εμπόριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ένας εκπρόσωπός της.

«Είχαμε συζητήσεις χθες με μια γαλλική αντιπροσωπεία που ήρθε να μας παρουσιάσει το σχέδιο αυτό», δήλωσε ο Αλεχάντρο Ουλθουρίν ντε Ασάνθα ι Μουνιόθ.

«Η Επιτροπή θα εξετάσει αυτό το σχέδιο λεπτομερώς γιατί έχει επιπτώσεις στις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως στη βιομηχανική πολιτική, την κοινωνική πολιτική, την εσωτερική αγορά, την ανταγωνιστικότητα και το εμπόριο», συνέχισε ο Μουνιόθ.

«Η Επιτροπή εκτιμά το γεγονός ότι η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να δεσμευθεί σε έναν εποικοδομητικό διάλογο. Η Επιτροπή είναι ανοιχτή σε αυτό τον διάλογο, ο οποίος θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου.

Η γαλλική κυβέρνηση αποκάλυψε χθες Τετάρτη ένα σχέδιο βοήθειας προς τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, το οποίο δημιουργήθηκε με φόντο την κρίση στον όμιλο PSA Peugeot-Citroën που επιθυμεί να καταργήσει 8.000 θέσεις εργασίας. Το σχέδιο προβλέπει την αύξηση της κρατικής υποστήριξης προς τα «καθαρά» αυτοκίνητα.

Η γαλλική κυβέρνηση επιθυμεί να υιοθετηθεί ένα «οικολογικό μπόνους» για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ύψους 5.000 με 7.000 ευρώ και 2.000 με 4.000 ευρώ για τα υβριδικά.

Εξάλλου ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανικής Ανάκαμψης Αρνό Μοντεμπούρ επιθυμεί να τεθεί υπό εξέταση η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κορέας που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ανοίγει τις πύλες της Ευρώπης στα ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά, κορεατικά αυτοκίνητα.