Ακόμα υψηλότερη θα είναι η φορολογική επιβάρυνση για εκατομμύρια φορολογούμενους, είτε μισθωτούς και συνταξιούχους, είτε ελεύθερους επαγγελματίες, λόγω της δραστικής περικοπής των φοροαπαλλαγών, που
εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

Πρόκειται για δαπάνες, που μέχρι σήμερα μας εξασφαλίζουν – έστω και μειωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια – διόλου ευκαταφρόνητες εκπτώσεις από το τελικό ποσό του φόρου.

Ο λόγος – μεταξύ άλλων – για τους τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, τα δίδακτρα, τα ασφάλιστρα, τα ενοίκια, την ιατρική περίθαλψη, τις απαλλαγές παό φόρους μεταβιβάσεων, κληρονομιών δωρεών ή γονικών παροχών, ακόμα και τους μειωμένους συντελεστές Φ.Π.Α. σε νησιωτικές περιοχές.

Πρόθεση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, είναι οι συγκεκριμένες απαλλαγές να δίνονται πλέον με κριτήρια, που θα αφορούν το εισόδημα, τον τόπο κατοικίας και την οικογενειακή κατάσταση κάθε φορολογούμενου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα υπάρξει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, το οποίο δεν θα παολαμβάνει πλέον καμία φοροαπαλλαγή και θα καλείται να βάλει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη απέναντι στην εφορία.

Από την άλλη πλευρά, τα νέα είναι ευχάριστα σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των επιχειρήσεων, καθώς σχεδιάζεται η καθιέρωση ενός, μειωμένου και ενιαίου φόρου για κάθε μορφής εταιρία.

Ο συντελεστής σχεδιάζεται να υποχωρήσει στο 15% σε δύο φάσεις, αφού πρώτα, δηλαδή, περάσει από το 20%.
Αντίστοιχη μείωση βρίσκεται υπό επεξεργασία σε ό,τι αφορά και το φόρο επί των μερισμάτων ανώνυμων εταιριών.