Τη διαβεβαίωση ότι θα κάνουν τα πάντα για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της σταθερότητας, με έμφαση στην Ευρώπη, έδωσαν χθες οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 20 κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής στο Λος Κάμπος του Μεξικού.

Αντιμέτωποι με την επιστροφή της νευρικότητας στις αγορές, οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης δήλωσαν έτοιμοι να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της σταθερότητας της νομισματικής ένωσης, σύμφωνα με το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής του Λος Κάμπος.

Πολλές χώρες ωστόσο δηλώνουν ότι δεν έχουν πεισθεί και εκφράζουν την απογοήτευσή τους για την έλλειψη αποφασιστικότητας εκ μέρους των Ευρωπαίων. Οι ηγέτες των αναδυομένων οικονομιών της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) δήλωσαν απογοητευμένοι από την έλλειψη συγκεκριμένων μέτρων που θα αμβλύνουν την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, δήλωσε εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι έδωσε ωστόσο τη διαβεβαίωση ότι η G20 θα υποστηρίξει και θα ενθαρρύνει τις προσπάθειες των Ευρωπαίων, πράγμα που θα αποτυπωθεί στο κείμενο του τελικού ανακοινωθέντος που θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες δέχονται επί σειρά συνόδων κορυφής την πίεση των εταίρων τους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ζητήσει κατ΄επανάληψιν από τις ευρωπαϊκές χώρες να καταβάλουν σοβαρότερες προσπάθειες για την έξοδο από την κρίση, η οποία απειλεί και την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ικανοποιημένος μετά τη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου. Ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τους ευρωπαίους εταίρους για συνομιλίες μετά το χθεσινό δείπνο για μία αποτίμηση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, αλλά η συνάντηση αναβλήθηκε και μετατέθηκε για σήμερα.

Από την πλευρά τους, οι ευρωπαίοι ηγέτες προσπάθησαν να τονίσουν ότι δεν είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την παγκόσμια οικονομική κρίση.

«Ειλικρινά, δεν βρισκόμαστε εδώ για να δεχθούμε μαθήματα δημοκρατίας ή οικονομικής διαχείρισης», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο επισημαίνοντας ότι οι χώρες της G20 δεν είναι όλες δημοκρατίες. «Δεν είμαστε οι μόνοι υπεύθυνοι για τα σημερινά οικονομικά προβλήματα στον κόσμο», δήλωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Οι αναδυόμενες χώρες δηλώνουν ανοικτά ότι κατ΄αρχάς είναι υποχρέωση των Ευρωπαίων να διευθετήσουν τα προβλήματά τους. Οταν τούς ζητήθηκε να ανακοινώσουν τα ποσά συνεισφοράς τους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την αύξηση των πόρων του, έθεσαν τους όρους τους.

Συγκεκιρμένα, η ομάδα BRICS που συνήλθε χθες στο Λος Κάμπος αποφάσισε ότι θα θέσει ως όρο για τη χορήγηση των πόρων προς το ΔΝΤ την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του μηχανισμού λήψεως αποφάσεων, με την αύξηση του ειδικού βάρους των αναδυομένων χωρών ως προς τα δικαιώματα ψήφου.

Η Ομάδα των 20 είχε δεσμευθεί τον περασμένο Απρίλιο να συμβάλει στην αύξηση των πόρων του ΔΝΤ με περισσότερα από 430 δισεκατομμύρια δολάρια. Τελικά, η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε σήμερα ότι κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της συνόδου κορυφής της Ομάδας των 20 οι συνεισφορές έφθασαν τα 456 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πριν από την έναρξη των εργασιών της συνόδου, οι αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν είχαν συνάντηση «υψηλής έντασης» μετά την διακοπή της αποστολής του ΟΗΕ στη Συρία. Ο πρόεδρος της Ρωσίας , ο οποίος συναντούσε για πρώτη φορά μετά την επανεκλογή του τον Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι κατά τη συνομιλία τους βρέθηκαν «πολλά κοινά σημεία». Ωστόσο, η γλώσσα του σώματος κατά την φωτογράφηση πριν από τις συνομιλίες τους και η παγωμένη ατμόσφαιρα κατά τις δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους μετά δημιούργησαν την πεποίθηση ότι η συνάντησή τους δεν είχε τίποτε το ευχάριστο.