Με παρεμβάσεις που έπαψαν πια να είναι συγκαλυμμένες, οι ξένοι δανειστές θέτουν οι ίδιοι το δίλημμα των εκλογών της 6ης Μαΐου, στέλνοντας μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση, έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση του PSI, ότι κάθε άλλο παρά έχει ολοκληρωθεί η επιχείρηση διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, για την οποία είναι αναγκαίος και απαράβατος όρος η ύπαρξη ισχυρής και αποτελεσματικής κυβέρνησης από την επομένη των εκλογών.

Με ισχυρό όπλο το γεγονός ότι πλέον οι δόσεις του δανείου καταβάλλονται κάθε μήνα, με την προϋπόθεση ότι θα δώσει το πράσινο φως ο ο μηχανισμός της τρόικας, οι ξένοι δανειστές πιστεύουν πως θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν μια ισχυρή δέσμευση από τα «φιλοευρωπαϊκά» κόμματα ότι θα προχωρήσουν στην υλοποίηση του προγράμματος.

Με κρίσιμο ορόσημο τον Ιούνιο, που θα πρέπει να έχει διαμορφωθεί και εγκριθεί το νέο πακέτο περιοριστικών μέτρων για την εξεύρεση των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ για την επόμενη διετία, είναι προφανές ότι οι δανειστές ξεχνούν τη διπλωματική ευγένεια και απευθύνουν προειδοποιήσεις που ακούγονται ως τελεσίγραφα για την Αθήνα.

Στις Βρυξέλλες αλλά και στο ΔΝΤ παρακολουθούν αναλυτικά και εξαντλητικά καθημερινά τον τρόπο που εξελίσσεται η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα.

Όπως γράφει σήμερα το «Έθνος της Κυριακής», ο εκτροχιασμός των πολιτικών δυνάμεων σε υποσχέσεις οι οποίες είναι εξωπραγματικές, και αποτελούν επανάληψη του «λεφτά υπάρχουν», αποτελεί την πρώτη πηγή ανησυχίας, μια και πρακτικά υπονομεύουν την εφαρμογή των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα με βάση το Μνημόνιο.