Για να μην γίνει η χώρα «όπως η Ελλάδα» σημαίνει για την βρετανική κυβέρνηση άμεση υλοποίηση των ανακοινωθέντων μέτρων που συνοδεύουν τον έκτακτο προϋπολογισμό, κυρίως στις ευρείας κλίμακας που υπόσχεται.

Η σχεδόν πλήρης εξάλειψη του χρέους μέσα σε τέσσερα χρόνια όπως την υπόσχεται η κυβέρνηση είναι ένας εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος, εκτιμούν αναλυτές.

Χαρακτήρισε την αύξηση του ΦΠΑ και τις περικοπές αποφασιστικά μέτρα που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στην οικονομία αλλά άφησε ανοιχτό το παράθυρο για ανάκληση κάποιων από τις περικοπές στο μέλλον.

Κάθε βρετανικό νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί με 400 λίρες το χρόνο από τα νέα μέτρα, ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός. Μία κάμψη της δημοτικότητας είναι πιθανή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά τόνισε: «αυτό είναι το σωστό για την οικονομία, τους χαμηλότερους εισοδηματικά, για το μέλλον της χώρας».

Παραταύτα, δεν δόθηκαν πολλές λεπτομέρειες για το ποιες ακριβώς δαπάνες θα περικοπούν μέσα στο 2010 και τα επόμενα χρόνια, αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξει αναστάτωση στο δημόσιο τομέα για τον οποίο προγραμματίζονται περικοπές της τάξης του 25%.

Οι Εργατικοί, οι οποίοι κατηγορήθηκαν από τη νέα κυβέρνηση ότι οδήγησαν την οικονομία σε αυτό το σημείο, επισημαίνουν ότι τα σκληρά μέτρα ίσως τελικά δεν εφαρμοστούν από τη κυβερνητική συμμαχία.

Ωστόσο, οι αγορές και οι οίκοι αξιολόγησης αντέδρασαν θετικά ενώ και η λίρα βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ημερών έναντι του δολαρίου. «Οι αντιδράσεις δείχνουν ότι είναι ένα αξιόπιστο σχέδιο», δήλωσε ο υπουργός.

Πηγή: in.gr