Την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να δοθεί το επόμενο πακέτο βοήθειας των 130 δισ. ευρώ, ζήτησε από την Ελλάδα η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, το απόγευμα, μετά το πέρας της συνόδου του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η ίδια, σε δηλώσεις της, πριν από την έναρξη της συνόδου, είχε προβάλει θέμα γραπτών εγγυήσεων για να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα.

Μιλώντας μετά το πέρας της συνόδου, η κ. Φέκτερ διατεινόταν πως η Ελλάδα δεν έχει επιτύχει κανέναν στόχο και πως οι εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της τρόικας είναι αρνητικές, ενώ στην ερώτηση εάν υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή πέραν της βοήθειας των δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα, μια και η χρεοκοπία θα στοίχιζε πολύ πιο ακριβά, απάντησε πως αυτό πρέπει να το αποφασίσουν οι ίδιοι οι Έλληνες.

Πρόσθεσε δε, πως το εάν η Ελλάδα θέλει να σταθεί εκ νέου στα πόδια της ή όχι, θα πρέπει να το αποφασίσει η ίδια και αυτό σίγουρα δεν θα το αποφασίσουν οι εταίροι της, ενώ ως προς εκ νέου γραπτές εγγυήσεις της Ελλάδας για την υλοποίηση των υποχρεώσεών της, ανέφερε πως τις περιμένει τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την ίδια, οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στη διαγραφή χρέους και η αντιπαράθεση για το ύψος των επιτοκίων των ομολόγων δεν έχουν επίπτωση στο πακέτο βοήθειας προς την Αθήνα. «Το επιτόκιο επηρεάζει πολύ λίγο το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας όμως ότι δεν θα πρέπει να υπερβεί κατά πολύ το 4% και αναφέροντας πως μεγαλύτερης σημασίας, πάντως, είναι να ανταποκριθεί η ελληνική κυβέρνηση στις υποχρεώσεις της.

Ασκώντας μάλιστα κριτική στη μη τήρηση των δεσμεύσεων που αφορούν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, σημείωσε πως αρχικά γινόταν λόγος για έσοδα της τάξης των 50 δισ. ευρώ, κατόπιν για 30 δισ. ευρώ και τελικά γίνεται λόγος μόνον για έσοδα 1,6 δισ. ευρώ.

Στις δηλώσεις της πριν από την έναρξη της συνόδου, η Αυστριακή υπουργός, παραπέμποντας στο επόμενο πρόγραμμα για την Ελλάδα, που επεξεργάζεται, όπως είπε, ακόμη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισήμανε πως η απόφαση για αυτό μπορεί να είναι μόνον τότε θετική, εφόσον υπάρξει, για αυτό το πρόγραμμα, συνεννόηση ανάμεσα στα κόμματα που συμμετέχουν στην ελληνική κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, και αυτό θα πρέπει να γίνει γραπτά, τόνισε.

Η κ. Φέκτερ έκανε λόγο για μια απ’ ευθείας διακοίνωση προς την Ελλάδα, ότι η ΕΕ περιμένει από την Αθήνα ένα τέτοιο βήμα και θα πρέπει να υπάρξουν επίσης διαρθρωτικές αλλαγές, διότι οι δαπάνες δεν έχουν μειωθεί πραγματικά μέχρι τώρα και οι εταίροι δεν είναι ικανοποιημένοι.

Με ιδιαίτερη σαφήνεια η υπουργός Οικονομικών (του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος) τόνισε πως μόνον εάν υπάρξει μια γραπτή συμφωνία, θα μπορέσει να δοθεί η επόμενη δόση και οι πολιτικοί στην Ελλάδα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εταίροι αναμένουν από αυτούς να πράξουν περισσότερα.