Κατά 100.000 μειώθηκαν οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία, μέσω των κατασχέσεων, σύμφωνα με τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής και τα όσα είπε στην ΕΡΤ.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, μέσω του μέτρου των κατασχέσεων οι φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία μειώθηκαν στα 3,9 εκατομμύρια από 4 που ήταν τον Απρίλιο του 2016. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 10% των οφειλετών ανταποκρίθηκε θετικά και πλήρωσε το 10% των οφειλών τους. Επεσήμανε βέβαια πως αν και το μέτρο των κατασχέσεων είναι σύμπτωμα της κρίσης αυτές αφορούν πρώτα τις μεγάλες και σε δεύτερη φάση τις μικρές οφειλές.

Τόνισε δε πως οι 918.000 κατασχέσεις αφορούν τα χρέη 137.000 ΑΦΜ. Τα έσοδα από αυτή την διαδικασία ωστόσο υστερούν κατά 730 εκ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, κάτι που όμως δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τον κ Πιτσιλή ώς προς την επίτευξη των στόχων της χρονιάς.

Το 28% των φορολογούμενων που δεν πλήρωσαν τον Ιούλιο την πρώτη δόση είναι καλύτερο ποσοστό από το 30% που καταγράφηκε πέρυσι. Αναφερόμενος στο ποσοστό της ακραίας φοροδιαφυγής που εντοπίστηκε σε ξενοδοχειακές μονάδες τον Ιούνιο, το χαρακτήρισε φυσιολογικό. Μιλώντας δε για τα περιστατικά βίας κατά εφοριακών ανέφερε πως θα υπάρξει συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.