Οι θέσεις που εκφράζει η Γαλλία στις συνομιλίες με την Γερμανία για αλλαγή της διακυβέρνησης της ευρωζώνης έχουν να κάνουν με την εφαρμογή μεγαλύτερης πειθαρχίας και αλληλεγγύης για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης.

«Συνεργαζόμαστε με τους Γερμανούς εταίρους μας για να προτείνουμε ένα Σύμφωνο με μεγαλύτερη πειθαρχία στην ευρωζώνη: επιστροφή στην ισοσκέλιση του προϋπολογισμού, υιοθέτηση του “χρυσού δημοσιονομικού κανόνα” και ταυτόχρονα ένα Σύμφωνο με μεγαλύτερη αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη τις ευρωζώνης, με ισχυρότερους θεσμούς που θα επεμβαίνουν με αποτελεσματικότερο τρόπο», υπογράμμισε η Βαλερί Πεκρές μιλώντας στο France 2.

«Όλες οι χώρες θα πρέπει να ακολουθούν τον κανόνα “μηδενικό έλλειμμα”», πρόσθεσε η κ. Πεκρές που είναι επίσης υπουργός Προϋπολογισμού.

Γαλλία και Γερμανία ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα πως θα προτείνουν μέτρα για την ενίσχυση της διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ.

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρθηκε στη διάρκεια τους σαββατοκύριακου σε ένα σχέδιο Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας για ορισμένες χώρες της Νομισματικής Ένωσης, αλλά και στην πιθανότητα έκδοσης ευρωομολόγων μόνο στις χώρες που η πιστοληπτική τους ικανότητα αξιολογείται με τρία Α.

Χθες Δευτέρα το Βερολίνο διέψευσε το σχέδιο αυτό.

Σε ερώτηση αν η ευρωζώνη είναι πιθανόν να βρεθεί χωρισμένη στα δύο, η κ. Πεκρές τόνισε πως η Γαλλία δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.