Σε 89 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά, μετά από φόρους, κέρδη του Ομίλου Eurobank στο 9μηνο 2011, προ απομειώσεως των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Τα καθαρά κέρδη μετά το PSI διαμορφώθηκαν από κέρδη 60 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2010 σε ζημίες 575 εκατ. ευρώ στο 9μηνο 2011.

Το καθαρό έσοδο τόκων ανήλθε στο 9μηνο σε 1,5 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 3,5% σε ετήσια βάση, ενώ το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο αυξήθηκε μειώθηκε στο 2,53%.

Τα κέρδη από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη ανήλθαν σε 50 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του τρέχοντος έτους και ήταν υπερδιπλάσια έναντι των κερδών του περυσινού 9μήνου (ύψους 19 εκατ. ευρώ).

Ο εξορθολογισμός του λειτουργικού κόστους συνεχίστηκε με επιτυχία και κατά το τρίτο τρίμηνο του 2011, καθώς οι συνολικές δαπάνες υποχώρησαν κατά 3,1% στο τρίμηνο και κατά 5,9% στο 9μηνο του 2011. Η μείωση του κόστους προέρχεται τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το δανειακό χαρτοφυλάκιο της Eurobank μειώθηκε στο 9μηνο στα 52,3 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος Σεπτεμβρίου 2011 οι καταθέσεις ανήρχοντο σε 33,9 δισ. ευρώ, έναντι 40,5 δισ. ευρώ στο 9μηνο 2010.

Οι δείκτες κεφαλαίων πρώτης διαβαθμίσεως (Tier I) και κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθαν σε 10% και 10,4% αντιστοίχως.

Αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνο ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank κ. Ν. Νανόπουλος δήλωσε: «Στην εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία που διανύει σήμερα η χώρα μας, εθνική στρατηγική επιλογή πρέπει να είναι η διασφάλιση του ευρωπαϊκού της προσανατολισμού. Κατά συνέπεια, επιβάλλεται απόλυτη δέσμευση και συνέπεια στην τήρηση των στόχων του Προγράμματος Σταθεροποίησης, ώστε να αξιοποιήσουμε την τελευταία ευκαιρία που μας παρέχει η στήριξη των εταίρων μας μέσα από το πλαίσιο των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Μέσα σε συνθήκες ιδιαίτερα δυσμενείς, το Γ’ τρίμηνο του 2011, ο Όμιλός μας πέτυχε να διατηρήσει ισχυρά προ προβλέψεων έσοδα σε επίπεδα ικανά να διασφαλίσουν μια έστω και οριακά θετική οργανική κερδοφορία. Σημαντική θετική συμβολή στα αποτελέσματα του Ομίλου έχουν οι δραστηριότητες στη Νέα Ευρώπη. Παράλληλα, συνεχίζουμε με θετικά αποτελέσματα την προσπάθεια περαιτέρω εξορθολογισμού του λειτουργικού μας κόστους και, παρά το αρνητικό περιβάλλον, έχουμε επιτύχει τη σταθεροποίηση των νέων δανείων σε καθυστέρηση. Αξιοποιώντας τις διαθέσιμες δυνατότητες άντλησης ρευστότητας συνεχίζουμε να στηρίζουμε τους πελάτες μας, ώστε να διαχειριστούν με τις μικρότερες συνέπειες τις δυσκολίες της συγκυρίας.

Η πρόσφατη έγκριση του Σχεδίου Συγχώνευσης της Eurobank EFG με την Alpha Bank, από τους μετόχους των δύο τραπεζών, ανοίγει το δρόμο για μια μεγάλη αλλαγή στον τραπεζικό χάρτη της χώρας. Δημιουργούμε ένα πολύ μεγάλο ελληνικό ιδιωτικό τραπεζικό οργανισμό και μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Alpha – Eurobank, κεφαλαιακά ισχυρή, με αυξημένη αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα θα εμπνέει ασφάλεια και εμπιστοσύνη στην κοινωνία, θα παρέχει υψηλών προδιαγραφών υπηρεσίες στους πελάτες της, θα δημιουργεί αξία για τους μετόχους της και θα προσφέρει διευρυμένες προοπτικές στο προσωπικό της. Η νέα τράπεζα αξιοποιώντας σημαντικές συνέργειες, θα ενισχύσει τις δυνατότητές της, και θα είναι σε θέση να παίξει ακόμα πιο ενεργό ρόλο στην προσπάθεια της ελληνικής οικονομίας να εξέλθει από την κρίση».