Στη Φρανκφούρτη ξεκινούν αύριο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας, της Τρόικας και των ιδιωτών επενδυτών για την απομείωση («κούρεμα») του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, Ευρωζώνη και ΔΝΤ προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις αυτές με ανοικτό το ενδεχόμενο για ακόμη μεγαλύτερο «κούρεμα» ή υποχρεωτική συμμετοχή ιδιωτών σε αυτό, εάν η εθελοντική συμμετοχή δεν είναι επαρκής. Από την άλλη μεριά, οι τράπεζες προτείνουν όρους που οδηγούν στις ελάχιστες για τις ίδιες δυνατές απώλειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι η ανταλλαγή υφιστάμενων ομολόγων 206 δισ. ευρώ με νέα ομόλογα και καταβολή μετρητών.

Ανάλογα με το πότε λήγουν τα υφιστάμενα ομόλογα, για κάθε 100 ευρώ ονομαστικής αξίας οι ιδιώτες θα παίρνουν σε μετρητά 10 ευρώ (αν το ομόλογό τους λήγει μετά το 2020), 15 (αν λήγει έως το 2020) ή 20 ευρώ (αν λήγει έως το 2014). Επίσης, θα παίρνουν 40, 35 και 30 ευρώ, αντίστοιχα, σε νέα ομόλογα διάρκειας 20 έως 30 ετών, που θα διέπονται από το αγγλικό δίκαιο.

Το μέσο επιτόκιο υπολογίζεται στο 6%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του επίσημου τομέα (Ελλάδα, ευρωζώνη, ΔΝΤ), αυτή η πρόταση οδηγεί σε μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Η διεθνής ένωση τραπεζών (IIF), από την πλευρά της, προσέρχεται με μία πρόταση που έχει δύο εναλλακτικές επιλογές για τους ιδιώτες επενδυτές. Και οι δύο ικανοποιούν την «κόκκινη γραμμή» που έχουν θέσει οι τράπεζες να μην υπερβαίνουν οι ζημίες τους το 54% σε όρους παρούσας καθαρής αξίας (NPV).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», η πρώτη εναλλακτική, που το IIF θεωρεί ότι πιθανόν θα προτιμηθεί από τους ξένους επενδυτές, κατόχους ελληνικών ομολόγων αξίας 141 δισ. ευρώ, προβλέπει κούρεμα του χρέους κατά 50% και αντικατάσταση του υπολοίπου με νέα ομόλογα διάρκειας 22 ετών. Τα νέα ομόλογα θα είναι εγγυημένα με ομόλογα του EFSF αξίας 29,75 δισ. ευρώ, με τις σημερινές συνθήκες στις αγορές. Το επιτόκιο θα είναι 7% ή εναλλακτικά θα κλιμακώνεται από 5,5% έως 7,5%. Επιπλέον, το επιτόκιο θα επιβαρύνεται με το 10% της διαφοράς μεταξύ του σημερινού ονομαστικού ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ και αυτού που εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί. Ουσιαστικά το επιτόκιο θα προσεγγίζει το 8%.

Η δεύτερη εναλλακτική, που το IIF εκτιμά ότι θα προτιμηθεί από τις ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, προτείνει haircut 37% στα ονομαστικής αξίας 65 δισ. ευρώ ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους. Το υπόλοιπο 63% θα αντικατασταθεί με νέα 15ετή ομόλογα, που θα έχουν κουπόνι 8% και επιπλέον το «πανωτόκι» με βάση τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

Συνολικά, με τις δύο εναλλακτικές προτάσεις, εκτιμάται ότι, εάν η συμμετοχή φτάσει στο 100%, το χρέος θα «κουρευτεί» κατά 45,9%, ή 94,5 δισ. ευρώ.

Στη συνάντηση της Φρανκφούρτης θα συμμετάσχουν: από την ελληνική πλευρά ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Πέτρος Χριστοδούλου, από την τρόικα θα βρίσκονται οι επικεφαλής Ματίας Μορς (από την Κομισιόν) και Πόουλ Τόμσεν (από το ΔΝΤ), ενώ τις ξένες τράπεζες θα εκπροσωπήσει το IIF υπό τον Τσαρλς Νταλάρα και στελέχη μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.