Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα δημιουργήσει μια «τελική κρίση» με το να συνεχίζει να τυπώνει χρήματα καθώς υποτιμά την ισχύ της οικονομίας, δήλωσε στο CNBC ο Marc Faber, ο συγγραφέας του πολύ επιτυχημένου, The Gloom, Boom and Doom Report.

«Και οι επενδυτές που συμμερίζονται τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του, καλό θα ήταν να έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους μετοχές αντί ομολόγων», πρόσθεσε.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα αποφασίσει να ξεκινήσει εκ νέου τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής πιθανότατα μέσω της αγοράς παγίων, ήδη από την επόμενη συνεδρίαση της 10ης Αυγούστου.

«Οι επενδυτές θα έπρεπε να με είχαν ακούσει εδώ και έξι μήνες, όταν είχα γράψει πως η Fed θα συνεχίσει να τυπώνει, και να τυπώνει και να τυπώνει μέχρι η τελική κρίση να εξαφανίσει το όλο σύστημα», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Από τα «βέλη» του δεν ξέφυγε ούτε ο πρόεδρος της Fed, Ben Bernanke, ο οποίος σύμφωνα με τον Faber, «δεν έχει την παραμικρή ιδέα του τι κάνει η οικονομία».

Σε ό,τι αφορά στην ευρωζώνη, θεωρεί πως οι αρχές προσπαθούν να επιστρέψουν στην χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, ενώ η Ιαπωνία δεν έχει τέτοιο πρόγραμμα παρά τον αποπληθωρισμό.

Πιστεύει τέλος ότι τα αμερικανικά ομόλογα θα πληγούν εξαιτίας της πολιτικής της Fed.