Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν συναλλαγματικά αποθέματα, αποθεματικό χρυσού ή τα ειδικά δικαιώματα ανάληψης του ΔΝΤ για να ενισχυθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) τονίζοντας ότι «θίγεται κατά τον τρόπο αυτόν η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας».

Καλά πληροφορημένες γερμανικές πηγές τόνισαν ότι οι σχετικές προτάσεις προ ημερών στις Κάννες στο πλαίσιο της συνόδου της G20 προκάλεσαν την ένταση μεταξύ αφ’ ενός του προέδρου της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν, του υπουργού των Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αφ’ ετέρου ιθυνόντων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ιδίως ο κ. Βάιντμαν αντέδρασε με πολύ αρνητικό τρόπο στις σχετικές προτάσεις, ανέφεραν οι ίδιες γερμανικές πηγές.
Από την πλευρά τους, τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν στην «απόπειρα ιδιόχρησης τού χρυσού της Μπούντεσμπανκ», η ανεξαρτησία της οποίας είναι ιερή, την ώρα μάλιστα που ο γερμανός φορολογούμενος βλέπει τα χρήματά του να ξοδεύονται για τον δανεισμό κρατών μελών της ευρωζώνης, «κάτι που προκαλεί μια ανυπομονησία ανάμεσα στη γερμανική πολιτική τάξη και κοινή γνώμη», σύμφωνα με την εκτίμηση που κάνει το Ρόιτερς.

«Πρέπει να παραμείνουν άθικτα τα αποθέματά μας σε χρυσό», αποφάνθηκε ο υπουργός της Οικονομίας, αντικαγκελάριος Φίλιπ Ρέσλερ.

Μετά τη σθεναρή γερμανική αντίδραση, οι ιθύνοντες στην ΕΚΤ κατέληξαν κατ’ανάγκην στο συμπέρασμα ότι, η ανωτέρω πρόταση δεν μπορεί να ευδοκιμήσει.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ απέκλεισε «να εξεταστούν με θετικό πνεύμα (από την κυβέρνηση Μέρκελ) τα οποιαδήποτε σχέδια που θίγουν την ανεξαρτησία της Μπούντεσμπανκ», τονίζοντας ότι τούτο «αφορά και τα κεφάλαια, που το ΔΝΤ έχει στη διάθεση της Γερμανίας κι ο χειρισμός τους» γίνεται αποκλειστικά από την Μπούντεσμπανκ.

Η πρόταση αυτή φέρεται να έγινε, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, με στόχο να χρησιμοποιηθούν τα γερμανικά αποθέματα για να αυξηθεί η συνεισφορά της χώρας κατά περισσότερα 15 δισεκατομμύρια ευρώ στο ταμείο του ΕΤΧΣ.

Η καγκελάριος Μέρκελ -μαζί με τον απελθόντα πρόεδρο της ΕΚΤ Τρισέ- απέρριψαν σθεναρά την πρόταση της γαλλικής κυβέρνησης, στο ορατό μέλλον η ΕΚΤ να μπορεί να δανείζει ποσά στον ΕΤΧΣ, με το βασικό επιχείρημα, ότι «τούτο ισοδυναμεί τελικά με δανεισμό κυβερνήσεων», μελών της 17μελούς ευρωζώνης εκ μέρους της ΕΚΤ.