Έντονη κριτική στη διάταξη για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης σε γη υψηλής παραγωγικότητας, αλλά και επιφυλάξεις για τις διατάξεις περί ενεργειακών επιθεωρητών, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Ειδικότερα, όσον αφορά στη διάταξη που καταργεί τη δυνατότητα οικοδόμησης σε συγκεκριμένες αποστάσεις από οδικό δίκτυο σε ζώνες υψηλής παραγωγικότητας, ο κ. Στασινός ανέφερε ότι «με τη συγκεκριμένη διάταξη του Ν.4178 που σήμερα καταργείται, ξεκίνησαν τα τελευταία 2-3 χρόνια κάποιες επενδύσεις σε περιοχές, όπως τα Χανιά, η Κοζάνη, η Αχαία, η Αιτωλοακαρνανία και άλλες». «Σήμερα», τόνισε, «σταματάμε και τις ελάχιστες μικρές επενδύσεις που υλοποιούνται στη χώρα», προσθέτοντας ότι «καταργούνται διαρκώς διατάξεις, χωρίς να αντικαθίστανται από άλλες».

«Η κατεύθυνση είναι μία: να μη γίνει η παραμικρή μικρομεσαία επένδυση στη χώρα και να εξαφανιστούν οι μηχανικοί. Στους μόνους που επιτρέπεται η επένδυση, είναι τα μεγάλα και, κυρίως, ξένα κεφάλαια», δήλωσε ο κ. Στασινός, καλώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση να «”δει” και τους μικρομεσαίους». Απευθυνόμενος, δε, προς την κυβέρνηση ανέφερε χαρακτηριστικά πως «επειδή γνωρίζω την ευαισθησία σας για προστατευόμενα είδη σας ζητάω να μας αντιμετωπίσετε και εμάς τους μηχανικούς έτσι ..σαν είδος προς εξαφάνιση».

Όσον αφορά στις διατάξεις περί ενεργειακών επιθεωρητών, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, εξέθεσε τον προβληματισμό του «για τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων» και έκανε προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος ενεργειακής επιθεώρησης. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Στασινός ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου ότι θα πρέπει να εξετάσει το υπουργείο τα εξής: α) αν είναι συνταγματικά ορθή η διάταξη, καθώς μιλάμε για διαδικασία εκχώρησης αρμοδιότητας του κράτους, β) η μετάβαση από τη μία κατηγορία στην άλλη δεν είναι σωστό να πραγματοποιείται με κριτήριο την ποσότητα των επιθεωρήσεων και μόνο. Κριτήριο θα πρέπει να είναι τα συνολικά τετραγωνικά και γ) μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο θα πρέπει να είναι λειτουργική και συνεχής και να μην παρουσιάζονται συνεχώς κενά λόγω των αλλαγών και δεν μπορούν να εκτελεστούν πράξεις.