Τα παιχνίδια με τις τιμές τροφίμων στα χρηματιστήρια

Οι αδίστακτοι «traders της πείνας»


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10:11
02/09/2011
Τα παιχνίδια με τις τιμές τροφίμων στα χρηματιστήρια
2
loading

Ποια μπορεί να είναι η σχέση των υποσιτισμένων κατοίκων των κρατών του τρίτου κόσμου με τους παγκόσμιους επενδυτές των σημαντικότερων χρηματιστηρίων; Οι δεύτεροι ορίζουν στην ουσία τη μοίρα των «παιδιών ενός κατώτερου Θεού».

«Η μεταμόρφωση της αγοράς τροφίμων σε χρηματοπιστωτική αγορά», όπως είχε επισημάνει και μελέτη των Ηνωμένων Εθνών, είναι πλέον γεγονός από τη στιγμή που το ψωμί και το βούτυρο μετεξελίχθηκαν σε κερδοσκοπικά αντικείμενα της Wall Street. Στις αίθουσες χρηματιστηρίων οι αποφάσεις έχουν αντίκτυπο όχι μόνο στα πλούτη, αλλά και στην πείνα του πλανήτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Δημοκρατίας».

Τα τελευταία χρόνια οι χρηματοπιστωτικές αγορές εκμεταλλεύτηκαν τεράστιες ευκαιρίες-απόρροια των σύγχρονων αγροτικών μέσων που απέφεραν μεγαλύτερη παραγωγή. Οι επαγγελματίες επενδυτές φρόντισαν όμως να ανεβάσουν τις τιμές των προϊόντων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο επενδυτής Άλαν Κνούκμαν, ο οποίος προβλέπει ότι «έχει έρθει το τέλος του φτηνού φαγητού». Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα οι υψηλές τιμές των διατροφικών προϊόντων έχουν οδηγήσει 44.000.000 επιπλέον ανθρώπους κάτω από το όριο της φτώχειας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Αθηνά Χριστοπούλου

    Είναι σαφέστατο. Στον πλανήτη αυτό θα επιβιώσουν ΟΛΙΓΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ τελικά.....

  2. avatar bestgps

    Κατάντια !!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει