Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς χωρίς άλλες καθυστερήσεις είναι ρεαλιστική και θα προκαλέσει σειρά ευεργετικών επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία, με κυριότερη την εμπιστοσύνη στους επενδυτές, τόνισε ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Θεωρεί μάλιστα ότι το καλό σενάριο είναι να περιλαμβάνεται στο πακέτο της αξιολόγησης και το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, εξέλιξη που με τη σειρά της θα δρομολογήσει αποφάσεις της ΕΚΤ, με προοπτική την γρήγορη επανένταξη της Ελλάδας στις αγορές, αρχής γενομένης από την εισαγωγή των waivers και την άρση των περιορισμών κεφαλαίων.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Γκουαλτιέρι:

Είχατε σειρά συναντήσεων στην Αθήνα, περιλαμβανομένου του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπουργών και άλλων αξιωματούχων. Ποια εντύπωση αποκομίσατε;

Υπάρχει διάθεση αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των ευρωπαϊκών θεσμών. Πιστεύω ότι μια θετική κατάληξη της αξιολόγησης είναι ρεαλιστική και πολύ επιθυμητή. Ελπίζω ότι θα υπάρξει αυτή η ολοκλήρωση, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, με πολύ σημαντικές θετικές επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές στη γενική εμπιστοσύνη και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Πιστεύετε ότι μια θετική κατάληξη της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για άλλες ευνοϊκές εξελίξεις;

Ναι το πιστεύω αυτό. Η ελάφρυνση του χρέους μπορεί να θεωρηθεί ως μέρος της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, βέβαια δεν μιλάμε για κούρεμα, αλλά υπάρχουν άλλοι τρόποι ελάφρυνσης όπως η επιμήκυνση, η περίοδος χάριτος και αυτό θα είναι αυτό καθ’ αυτό θετικό γιατί θα χαλαρώσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για μεγάλο διάστημα, αλλά θα ενισχύσει και την εμπιστοσύνη καθώς θα υπάρχει σταθερότητα, πιο καθαρή προοπτική βιωσιμότητας του χρέους και αυτό είναι κρίσιμο για την εμπιστοσύνη των επενδυτών με ευρύτερες θετικές επιπτώσεις στην οικονομία.

Η έναρξη της διαδικασίας ελάφρυνσης του χρέους μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης;

Ναι, πρέπει να είναι μέρος του πακέτου. Το ιδανικό σενάριο είναι ότι θα έχουμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ελάφρυνση του χρέους

Αυτό θα προκαλέσει εξελίξεις στην ΕΚΤ;

Βέβαια, κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να πάρει σειρά αποφάσεων, όπως η εισαγωγή των λεγόμενων waivers αναφορικά με την παροχή ρευστότητας, τη δυνατότητα άρσης των capital controls, να πάει η Ελλάδα στις αγορές και όλα αυτά θα επανεντάξουν την Ελλάδα στο ευρωσύστημα και τις χρηματοοικονομικές αγορές με πολύ θετικές επιπτώσεις.

Ένα σχόλιο για την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση

Πρόκειται για ένα ιστορικό φαινόμενο τεράστιας εμβέλειας που απαιτεί κοινές απαντήσεις, αλληλεγγύη στο ευρωπαϊκό επίπεδο και πιστεύω ότι η συμφωνία με την Τουρκία δείχνει κατ’ αρχήν θετική, ασφαλώς δεν είναι λύση είναι ένα στοιχείο, σημαντικό όμως και χρειαζόμαστε ευρύτερα και αποτελεσματικά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να διαμορφώσουμε μια πλήρη ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, με νέα εργαλεία.