Το ενδεχόμενο αναθεώρησης της συμφωνίας με την Ελλάδα για την παροχή εγγυήσεων άφησε ανοικτό ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γιούρκι Κατάινεν, μετά τις έντονες αντιδράσεις και τα ανάλογα αιτήματα από άλλες χώρες της ευρωζώνης. «Εάν αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι εφικτό, τότε θα πρέπει να βρούμε κάποιο άλλο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν δήλωσε ότι η χώρα του είναι ανοικτή στην αναζήτηση άλλου τρόπου, με τον οποίο θα δοθεί η εγγύηση για το δάνειο της.

«Όλοι γνώριζαν από πριν ότι η παροχή εγγύησης αποτελεί κόκκινη γραμμή για εμάς, προσπαθήσαμε να λύσουμε το πρόβλημα, το κάναμε μαζί με την Ελλάδα», δήλωσε ο Φιλανδός πρωθυπουργός σε συνέντευξη που έδωσε χθες στο Ελσίνκι, προσθέτοντας: «Πρόκειται για μία λειτουργική τεχνική λύση, αλλά αν αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι δυνατό, πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε άλλο μοντέλο».

Απαντώντας στις επικρίσεις, όπως της Moody’s, ότι αυτή η συμφωνία εμπεριέχει κινδύνους, ο Φιλανδός πρωθυπουργός είπε πως «πως δε νομίζω ότι υπάρχει ρίσκο, επειδή όλοι γνωρίζουν ότι έχουμε την άποψη πως χρειαζόμαστε εγγυήσεις».

«Είπαμε στους εταίρους μας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη τους λόγους για τους οποίους αυτό είναι σημαντικό. Είναι μέρος της συμφωνίας της κυβέρνησής μας και γνωρίζουμε ότι δεν θα αλλάξει. Γνωρίζουμε, όμως, επίσης ότι αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα σε πολλές χώρες και είναι ευθύνη μας να βρούμε λύση», προσέθεσε.

Η ανακοίνωση της φινλανδικής κυβέρνησης για τη συμφωνία με την Ελλάδα άνοιξε τον ασκό του Αιόλου: Ανάλογα αιτήματα για εγγυήσεις διατύπωσαν η Αυστρία, η Ολλανδία, η Σλοβενία και η Σλοβακία.

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, αφού απέρριψε το φινλανδικό μοντέλο, χαρακτηρίζοντας το ως «οικονομικά μη βιώσιμο», πρότεινε οι χώρες των οποίων οι τράπεζες θα συμμετάσχουν στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους να έχουν μικρότερη πρόσβαση σε εγγυήσεις σε σύγκριση με τις άλλες χώρες.

Σήμερα, Τρίτη, είπε ότι πολλές χώρες της Ευρωζώνης είναι αντίθετες με την ελληνοφινλανδική συμφωνία. «Όσον αφορά τις εγγυήσεις, πρέπει να βρεθεί μια λύση την οποία να μπορούν να υποστηρίξουν όλες οι χώρες και δεν βλέπω προς το παρόν να γίνεται αυτό», ανέφερε.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών διαφώνησε με την αυστριακή πρόταση, λέγοντας ότι δεν συμβαδίζει με τις αρχές της ίσης μεταχείρισης όλων των κρατών της Ευρωζώνης.